Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge kulturpriset till Friskis & Svettis

I lördagens politiska ledare föreslår Kennet Lutti hockeyspelaren Andreas Dackell som mottagare av Gävle kommuns kulturpris.

Lutti ger uttryck för en välbehövlig känsla av hopp under innevarande mörkertid. Men förslaget ger också utrymme för tankar – och ett alternativt förslag.

Sport är en del av en rad nya fält som nu utvecklas som näring – upplevelser som sport, turism, teater, musik och film håller på att utvecklas till en ny företagssektor för kreativa näringar. Och ingen behöver förmodligen bli påmind om alla spännande upplevelser och framgångar som Gävle har och har haft inom sport – från friidrott till speedway och hockey. Men det kan finnas skäl att peka på att med framgångarna har sporten genomgått stora förändringar, bland annat gått från amatörverksamhet till att bli kommersiell. Andreas Dackell torde (borde) vara en av dess mer välbetald näringsidkare.

Och där sporten allt mer övergått till att bli just en näring, tar nu nya verksamheter över det ideella arbetet.

Den ideella sektorn i landet har vuxit snabbt och fått en betydande samhällsroll som alternativ till insatser av stat, kommun och privata företag. De insatser som sker där behöver uppmärksamhet för att utvecklas som ett alternativt sätt att organisera samhällets olika verksamhet.

Så hur mycket jag än tycker om hockey (och beundrar Andreas Dackells spel) vill jag ge ett bättre förslag till Gävle kommuns kulturpris: den ideella idrottsföreningen Friskis & Svettis.

På ett par decennier har man stadigt vuxit till kommunens största ideella förening, där över 250 funktionärer fortlöpande leder insatser till glädje för allt fler av kommunens innevånare. I dag deltar över 7 000 i föreningens veckoaktiviteter i Gävle.

Nästa år firar föreningen dessutom sitt 25-års-jubileum i kommunen och lockar övriga föreningar i landet till Gävle som värd för den årliga riksstämman. Detta om något är en markering av Gävles allemanskulturella profil.

 

Lars Torsten Eriksson,

professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel