Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge lärarna resurser att genomföra sina bästa intentioner

Per Falk tycker att vi när barngrupperna minskar bör passa på att utveckla skolan – kosta vad det kosta vill.

Annons

Kennet Lutti efterlyser i sin fredagsledare synpunkter på vad att göra med skolan. Ganska enkelt: När barngrupperna minskar bör man passa på att inleda vad som sedan byggs ut i takt med att antalet unga växer – kosta vad det kosta vill.

* Lägg ner allt samhällsstöd till friskolorna – vill föräldrar ha specialskolor, låt dem bekosta dessa själva. Detta gör att kommunens skollokaler utnyttjas bättre och att resurser kan överföras till den allmänna skolan.

* Passa på att sänka elevantalet i klasserna från dagens 30–33 till omkring 20 per klass och låt till detta extra stöd- lärare träda in där det behövs – då kommer också de svagaste eleverna att få en chans att lyckas. Lärarna vet mycket väl vad som krävs (vilket inte är hårdare tag, fler prov och tidigare betyg), ge dem chansen att genomföra med detta.

* Sänk kraftigt stor- leken på barngrupperna i förskolorna. I de stora grupperna håller sig de självsäkra, stökiga, högröstade killarna framme ändå, men de tysta och tillbakadragna (flickor och en del blyga grabbar) som skulle behöva lyftas fram för att stärka sin självkänsla kommer helt bort och trycks än längre ner i skorna. Dessutom skulle allas hörsel må bra av den lägre ljudnivån i de mindre grupperna.

* Pengarna som behövs kan om inte annat lånas och betalas i framtiden då kostnaderna för ungdomsbrottsligheten minskar genom den grund som lagts i barndomen.

Men hur få kommun och stat att tänka tvärs över de gränser som de skilda penningpåsarna innebär, det är en annan fråga eftersom alla ju verkar slå vakt om sitt lilla revir.

Mer läsning

Annons