Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge papperslösa rätt till vård – på lika villkor

För ett år sedan, på Sverigedemokraternas dag i Almedalen 2013, fick papperslösa stärkt rätt till vård tack vare Miljöpartiets uppgörelse med alliansen. Nu är det dags att ta ett steg till och ge papperslösa rätt till vård – på helt lika villkor.

Den senaste mandatperioden har inneburit stora framsteg på migrationsområdet, trots Sverigedemokraterna intåg i riksdagen. Fler barn och sjuka som annars skulle ha utvisats kommer nu få stanna och papperslösas rättigheter har stärkts avsevärt i och med att de nu får utökad rätt till vård. Vi gröna är väldigt stolta men menar att det nu är dags att ta steget fullt ut och införa vård på lika villkor.

I och med vår uppgörelse med alliansen får papperslösa barn rätt till vård på lika villkor medan vuxna får vård som inte kan anstå. Det innebär vård av mer akut karaktär. Vård som inte kan anstå kan även innefatta en skyldighet att erbjuda sjukresor, hjälpmedel, transport och tolk i samband med vårdtillfället samt möjlighet till fortsatt rehabilitering efter avslutad sjukhusvistelse.

Men formuleringen har kritiserats av professionen för att vara otydlig. När Socialstyrelsen utrett frågan är de nya buden att det är upp till den enskilde läkare att bedöma vad formuleringen innebär. Socialstyrelsen kritiserar också flera landsting för att ha otillgänglig och i vissa fall missvisande information på sina webbplatser kring vad den nya lagen innebär för den enskilda som söker vård. Det innebär att papperslösa i olika landsting kommer mötas av olika rätt till vård. Osäkerheten visar på behovet informationsinsatser till landsting och vårdpersonalen men också av att ta steget fullt ut till vård på lika villkor – för alla.

Den nya lagen ger redan idag ett stort utrymme till landstingen att själva bestämma huruvida de vill gå längre. Eftersom vård är en mänsklig rättighet vill vi i Miljöpartiet gå före och erbjuda vård på lika villkor i Gävleborg.

Papperslösa är en av samhällets mest utsatta grupper. De har många gånger kommit till Sverige för att skapa sig ett bättre liv för sig själva och sina familjer men av olika anledningar nekats laglig rätt att vara här. Det lämnar dem i en väldigt utsatt position.

Ett samhälle bör inte dömas efter hur rika de rikaste är, utan hur det behandlar de mest utsatta. Vi är stolta över det vi gröna åstadkommit men är säkra på att det nu är dags att ta nästa steg och ge papperslösa rätt till vård på lika villkor.

Karin Jansson (MP)

Kandidat till landstingsfullmäktige Gävleborg

Magda Rasmussen

Språkrör för Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel