Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge pensionärer flyttbidrag!

Annons

Vårt land börjar bli trångbott, hur 10 000-tals nya bostäder ska kunna uppföras på kort tid är inte bara ett problem, det är en omöjlighet. Men det finns en lösning. Varför inte ge alla fattigpensionärer och de förtidspensionerade som genom de försämrade trygghetsförsäkringarna måste räknas till denna grupp, ett flyttbidrag på 250 000 kronor! Jämför man med vad vår regiondirektör har i årslön, är det vad drygt fem personer skulle kosta. En överkomlig summa enligt den politiska ledningen när hans lön ifrågasatts.

Sverige är inget billigt land att leva i och fattiggränsen ligger nu strax över 10 000 kronor i månaden. Massvis med pensionärer i vårt län kommer inte upp ens i närheten av den summan. I takt med de ökade kostnaderna och då inte minst hyrorna, halkar dessa människor efter för varje år. Det har inte bara att göra med ”bromsen” som sänkte pensionerna, utan också att annat varit viktigare. När pensionärerna ska kompenseras rör det sig om en höjning motsvarande en dosa snus eller fyra korvar risgrynsgröt i månaden. Vårt land är verkligen fattigt, inte rikt.

Varför missunna de söndervärkta, gamla och utbrända en möjlighet att tillbringa återstoden av sina liv i ett varmare klimat? Tyvärr är bostadsbidrag en nödvändighet precis som här hemma, men enklaste lösningen på det är ingen skatt, samt att bostadstillägget bakas in i pensionen. Det skulle minska administrationskostnaderna.

Jag har en känsla av att ganska många skulle ta chansen och för staten skulle kostnaderna minska, för de gamla ses ju som en framtida kostnadsexplosion. Visst skulle det här kosta några miljarder, men det skulle röra sig om en engångskostnad, sedan skulle staten, kommunerna och landstingen vara av med i alla fall en del av ett långsiktigt problem. De som nu kommer till vårt land behövs för att rädda landets framtida välfärd. Det är ju vad vi fått förklarat för oss av våra politiska makthavare. Man kan se det som en bytesaffär.

Några miljarder låter kanske mycket, men då ska det räknas bort vad de gamla kostar och vad de kan kosta samhället enbart de närmaste tio åren. För även om många av de som kan tänka sig flytta i dag är pigga för sin ålder, kommer krämporna så småningom. Många krämpor hos de äldre kan kopplas ihop med vårt kalla klimat. Inte minst vintern då många gamla halkar och bryter ben, armar och lårbenshalsar. Tyvärr är det de fortfarande självgående som kan vara ute som drabbas.

Det jag har föreslagit skulle även frigöra bostäder och avlasta sjuk- och åldringsvården. Eftersom byggandet av nya bostäder kostar staten en massa pengar i subventioner, kan det rent av bli en bra affär. De handlar dessutom om människorna som inte har råd att konsumera på grund av sina låga pensioner och som därför inte heller är till någon nytta för landets ekonomiska tillväxt.

Att inte någon lämnat in en motion om detta i riksdagen är anmärkningsvärt. Det är inte bara en rättvisefråga, utan dessutom en fråga om landets framtida välfärd. Pensionärer med ekonomiska möjligheter har redan flytt landet och kommer med all säkerhet att efterföljas av fler. Var och en sig själv närmast. Den möjligheten har inte många av de människor som genom sjukdom inte längre kan arbeta och inte heller de med låg pension. Många av dessa är säkert villiga att ge plats åt det landet behöver, bostäder och friska hårt arbetande skattebetalare. Har någon en bättre lösning?

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare