Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Spotify tid

Annons

Hur ofta är man orolig för att det är för lite reklam?

Nej, de som tittar på TV4 och tänker ”åh nej, bara halva programtiden är reklam, tänk om det går dåligt” är nog lätträknade (ska väl vara vd:n Jan Scherman då).

Men så tänker jag när jag lyssnar på Spotify. Kan verkligen en reklamspot för Daniel ”tantfrisyren” Lindströms nya skiva finansiera hela denna fantastiska uppfinning?

Oftast är det inte ens reklam, bara en kvinnas röst som kommer in och tycker att jag borde uppgradera till betalversionen.

Många med mig är det nog som får en liten klump i magen av negativa artiklar om Spotify. Ända från början, när tjänsten lanserades, har kommentarerna, på ett eller annat sätt, utmynnat i samma slutsats: det är för bra för att vara sant.

Senast i veckan, under ett samtal med en På Gång-medarbetare, skakade vi lite oroligt på huvudet åt att vissa låtar inte går att hitta. Rykten om att artister plockar bort sin katalog från tjänsten uttalas med ett allvar som annars är vikt åt försvunna barn, inte försvunnen populärkultur.

Magnus Uggla var den senaste som startade skrämselhickan. Han attackerade sitt skivbolag, och i förlängningen Spotify, för att ersättningen till artisterna är för dålig. Om just Magnus Uggla plockar bort sin ”låtskatt” (okej, det finns hyfsade låtar där, men inte från det senaste decenniet) bekymrar mig inte, men om det blir starten på en större Spotify-flykt kan tjänsten snart tappa sitt värde. Det magiska med Spotify är att det mesta finns att hitta där. Om hålen blir får många sjunker skeppet.

Spotify behöver tid, som grundaren Daniel Ek konstaterar i artikeln här intill. Att redan nu börja gnälla över att tjänsten inte genererar samma inkomster som cd-skivor är förhastat. Om artisterna (för skivbolagen är för en gångs skull villiga att spela boll med ny digital teknik) förstör Spotify har de förverkat sin rätt att gnälla över den olagliga nedladdningen.

Mer läsning

Annons