Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Gemensamt firande bra för demokratin”

– Sandviken år 2010 är ett mångkulturellt samhälle. Det är bra för integrationen och för demokratin att också visa det genom att svenskar, kurder, araber, latinamerikaner med flera firar nationaldagen tillsammans.

Det säger Brusk Dibo, en av de kurder som ska framträda vid nationaldagsfirandet i Stadsparken i morgon.

Annons

Årets nationaldagsfirade i Sandviken med bland annat kurdiska och arabiska kulturinslag har blivit en jättesnackis på nätet med tusentalet medlemmar i Facebookgruppen ”bort med arabisk musik från Sandvikens nationaldagsfirande”, ovanligt många artikelkommentarer på arbetarbladet.se och med protestmejl till kommunen.

Laddad fråga

– Det är tydligt att det här är en laddad fråga som väcker starka reaktioner. Vi trodde inte att det skulle bli en så våldsam debatt när vi drog igång det, säger Jocke Sjöstedt, som tillsammans med Linda Björklund och Daniel Hagström startade Facebookgruppen.

De tre initiativtagarna säger att det för deras del inte handlar om någonting annat än att de vill fira en svensk nationaldag på svenskt vis nu när den äntligen blivit en helgdag.

Gärna en blandad kör

– Vi skulle gärna se en blandad kör av olika nationaliteter som framför svenska nationalsången eller andra svenska visor. Det är vad vi kallar integration. Trots allt ska det inte glömmas bort att det är Sveriges nationaldag som firas. Alla kulturer ska få ha sina högtider. Mångkultur berikar samhället. Varför inte återinföra evenemanget ”Kulturer möts”, som tidigare ordnats i Sandviken? Det är ett bättre tillfälle att visa upp andra länders kulturutbud.

Många personer med främlingsfientliga åsikter har dock passat på att göra sina röster hörda i den debatt som nu rasar om hur en nationaldag ska firas.

– Tyvärr finns det en grupp med extrema åsikter som tar chansen. Därför får vi rensa friskt på Facebooksidan. Vi vill ha en sansad och saklig debatt, säger Jocke Sjöstedt.

Förvånad över debatten

Brusk Dibo, ordförande i nystartartade föreningen Kurdiska kulturhuset och en av dem som medverkar i Stadsparken, är förvånad över att det plötsligt blivit en så våldsam debatt efter flera år med mångkulturellt nationaldagsfirande i Sandviken.

– Det har varit väldigt trevliga arrangemang och det hoppas jag att det blir även i år. Sandviken år 2010 är ett mångkulturellt samhälle med människor som kommer från olika länder men som samtidigt är svenskar och gärna vill vara med och bidra till nationaldagsfirandet. Det är bra för integrationen och demokratin.