Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generation Ego i Riksdagen

Som filmstjärnor från en affisch blickar de ner mot oss från bokomslaget – politikens broilers, med Gustav Fridolin och Annie Lööf i spetsen.

Annons

”Broilers” av Michaela Möller och Anders Rydell kan ses som en fortsättning på Anders Isakssons klassiker ”Den politiska adeln”, en studie av en generation politiker som har hittat makten i en happy meal.

I en ny politisk verklighet, med krympande ungdomsförbund och moderpartier som tappar medlemmar fortare än vad papperstidningar tappar läsare, har gamla strukturer för hur man klöser sig närmare partitoppen raserats. Lägg till detta de sociala mediernas möjlighet till en egen kommunikationskanal och medialiseringen av politiken, och ett nytt politiskt landskap framträder där ungdom och oerfarenhet inte längre är ett hinder. Att vara ung och grön kan rentav vara en fördel.

Lööf och Fridolin är inte de enda späda plantorna som har växt sig starka på senare år; författarna porträtterar också kristdemokraten Ebba Busch, moderaten Anton Abele, Sverigedemokraten Gustav Kasselstrand och Gävle-sossen Ellinor Eriksson. Medan de under tidigare decennier hade fått ruttna i ungdomsförbunden – ett av få ställen där en 30-åring får sitta kvar vid barnbordet – har de nu, genom att skapa sig sin egen plattform, kunnat avancera snabbt i hierarkin. Ung ålder kan vändas till en fördel för den som är medieanpassad, framåt och har slipade uppdateringar i alla sociala medier och en väl upptränad gilla-tumme.

”De är representanter för en generation som har haft möjlighet att stiga högre än någonsin, men också att falla djupare”, skriver Möller och Rydell.

Just där, i skildringen av dessa politiker som representanter ur 80-talistgenerationen, och hur klyftan mellan framgång och misslyckande har vidgats, är ”Broilers” som mest intressant. Fridolin, Lööf och de andra blir riktigt intressanta studieobjekt först när de placeras in i en samhällskontext.

För den som lyckas, är möjligheterna att stiga snabbt och glittrande i dag större än under 1900-talet, men i ett hårdare vinnaren-tar-allt-klimat är också fallet högre. En rädsla att misslyckas driver denna generation, ty misslyckandet har blivit så mycket tyngre än tidigare.

”Otryggheten har lärt de unga att tänka på sig själva, att roffa åt sig, att egennyttan är bästa försvar. Överlevnadsinstinkter på en arbetsmarknad som kan liknas vid ett hungerspel.”

Hos en generation som har fått lära sig att entreprenörskap och det personliga varumärket är viktigast av allt, har det förstås inte varit oproblematiskt att anpassa sig till en partistruktur och ställa sig snällt i båset bland röstboskapen. Minns FRA-debatten och den snyftande Fredrik Federley. Lojaliteten mot det egna varumärket är störst, partiet kommer på andra plats. En och annan broiler har lämnat politiken eftersom anpassningen till att tillhöra ett sammanhang större än en själv har varit för stor.

En annan aspekt av utvecklingen som författarna skriver om, är att politikens köttgrytor har blivit fler och mer välsmakande. Jobben som politisk tjänsteman har växt som ogräs och PR-byråerna snortar i sig folk som har vandrat i Riksdagskorridorerna. Om man förut fick smita iväg med svansen mellan benen till en PR-byrå, är den verksamheten i dag helt integrerad med politiken. Några år i Riksdagen, några år på PR-byrå, en till mandatperiod i Riksdagen … Politisk erfarenhet är spelmarker som det har blivit lättare att casha in på kasinot.

Michaela Möller och Anders Rydell lyckas väl med att sätta in dessa unga galjonsfigurer i ett sammanhang, även om texten kan bli väl vattnig. ”Broilers” är en bra pusselbit för att förstå maktmönstren i svensk politik. Sedan ska man inte förledas att tro att ungdom krävs för att spela det nya politiska spelet. Ingen gör det bättre än 66-åriga Gudrun Schyman.