Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genmäle till Jakob Nyström

Historiekunskapen är inte särskilt hög hos Nyström även om det bara rör sig om något decennium tillbaka. Alliansen kan tacka en socialdemokratisk företrädare för Sveriges goda ekonomi - därom är så gott som alla ekonomer överens. Det var nämligen Göran Persson som grundlade denna efter högerregeringen Bildts totala fiasko. Vad jag minns - men som Nyström givetvis inte vill bli påmind om - var räntan uppe i 500 procent!

Annons

Sen skiljer jag mycket noga på de rika, välsituerade, kontra de arbetare och tjänstemän som har haft turen att ha ett jobb under Alliansregeringen. Samtidigt som man säger att man är ett jobbparti så är arbetslösheten högre än när man tillträdde! Hur går det i hop?
Jag missunar ingen arbetare eller tjänsteman att få lägre skatt men varken de rika eller de som har arbete bör få det genom att sjuka, arbetslösa och pensionärer tvingas leva på existensnivå. Här ligger skillnaden mellan högern och socialdemokratin. Vi vill att alla solidariskt skall dela med sig då får vi det starka och goda samhället. Långsiktigt säkrar det både sysselsättning och företagande.
Jo visst behövs företagare. Såväl stora som små. Men skillnaden mellan ett socialdemokratiskt välfärdssamhälle kontra Alliansen och Grekland, Portugal, Spanien, Irland etc är att inkomstfördelningen med den socialdemokratiska modellen innebär att alla har köpkraft och därför kan framförallt små- och medelstora företag utvecklas och leva kvar. Alliansens och de nämnda staternas politik går ut på att öka de rikas och vällottades inkomster och förmögenhet på arbetarnas, tjänstemännens, de sjukas, arbetslösas och pensionärernas bekostnad. De rika och vällottades inkomster konsumeras bara till en del och, de enbart, kan inte hålla företagandet i gång. En fördelningspolitik som ger alla medborgarna i landet drägliga inkomster gynnar på ett helt annat sätt företagandet.En välkänd ekonomisk teori är att pengarna hela tiden skall vara i omlopp och inte ligga i någon skattkista. Med andra ord är den socialdemokratiska välfärdsmodellen totalt överlägsen den politik som Alliansen för och dessvärre har för avsikt att föra.Därför kommer med en fortsatt Alliansregering såväl ekonomin som sysselsättningen att stagnera.
Lika galet är det att sälja ut statens mest vinstgivande företag och med dessa inkomster sänka skatterna för de rika, där de i huvudsak läggs på hög och inte blir incitament för ett brett företagande.
Eftersom Nyströms ekonomiska kunnande inte är särskilt lysande bör han till att börja med studera den engelske ekonomen John Maynard Keynes. Då kommer han att få en helt annan och nyanserad bild av hur man kommer ur ekonomiska kriser och skapar stabil ekonomi.
Jag vidhåller därför att dagens löntagare en dag kan bli snuvade på sina pensioner på samma sätt som Alliansen gör i dag med dagens pensionärer. Men inte bara det. Man låter pensionärerna tom betala högre skatt än de vällottade!

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons