Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genvägen ska stoppas

Sandvikens kommun vill höja säkerheten vid järnvägen mellan Valhalla och Resecentrum och ska sätta upp ett nytt staket längs med spåren.


Men oklara ägarförhållanden gör att det dröjer innan stängslet kommer på plats.

Sandvikens kommun och Banverket blev under hösten uppmärksammade på att ungdomar springer över järnvägen mellan Valhalla och Resecentrum.

Arbetarbladet har tidigare berättat om att Banverket vill att säkerheten vid järnvägen i centrala Sandviken ska skärpas. Ansvaret vilar dock på kommunen.

Nu föreslår Svante Nordh, teknisk chef vid Sandvikens kommun, att ett nytt stängsel sätts upp längs med järnvägssträckan som är 300 meter. Kostnaden beräknas bli 320 000 kronor.

Hälften av denna är Banverket skyldigt att stå för.

Vid en inspektion som Banverket och kommunen gjorde 2 december framkom att det nuvarande stängslet är i dåligt skick. På vissa delar av sträckan finns inget stängsel överhuvudtaget.

– Bristerna hos det befintliga staketet är uppenbara och det gör att vi måste sätta upp ett nytt stängsel, säger säkerhetschef Göran Hansson.

Han bedömer att det nuvarande stängslet har funnits i 25 år.

– Det var först när vi fick veta att ungdomar springer över spåren som vi fick vetskap om bristerna. Sedan är det alltid en fråga om pengar, säger Göran Hansson.

Men det dröjer innan ett nytt stängsel kan sättas upp. Ett uthus på en grannfastighet sträcker sig in på Banverkets mark. Innan stängslet kan sättas upp måste en del av huset rivas.

Tommy Lindberg, fastighetsförvaltare på Banverket, anser att uthuset ska rivas.

– Det är dessutom ett tillhåll för ungdomar och därför föreslår vi att hela huset ska rivas, men först måste vi undersöka ägarförhållandet. Jag ska kontakta Sandvikens kommun för att diskutera hur vi kan lösa det här, säger han.