Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger extrahjälp med matten

Från och med nästa vecka får den som vill och hjälp med matten efter skoltid. I Gävle och Sandviken drar Mattecentrums räknestugor igång för terminen.

Före tredje året i rad startar räknestugorna upp i Gävle. Om man behöver lite extrahjälp med matten kan man gå till dit efter skoltid en dag i veckan. Det är gratis och öppet för alla även om inriktningen är gymnasiematte. På plats finns volontärer som svarar på frågor och stöttar eleverna.

En av volontärerna är den lokala projektledaren Göran Norell som till vardags jobbar som systemutvecklare på Sandvik. Han har läst till civilingenjör och har därför räknat mycket matematik genom åren.

– Jag har alltid haft lätt för matte men många har det inte lika lätt och därför är det bra att den här hjälpen finns, säger han.

En dag i veckan efter jobbet hjälper han dem som vill med matten, med känslan av att hjälpa någon som betalning.

– Känslan av att kunna hjälpa någon är obeskrivlig, det är jättekul när man ser att någon verkligen förstår, säger han.

Göran Norell berättar att det är stor variation på varför man kommer till mattestugan. En del behöver hjälp inför ett prov, medan andra kommer under hela terminen för att göra matteläxor och vissa för att de är intresserade av ämnet.

– I snitt brukar det vara 15 personer i Gävle som vill ha hjälp och något färre i Sandviken, säger han.

Det förs ingen närvaro så eleverna kan komma och räkna i sin egen takt.

Mattecentrum håller till på Vasaskolan i Gävle och på Bessemerskolan i Sandviken.

Totalt finns nio volontärer på de båda skolorna för att hjälpa till. De allra flesta är yrkesverksamma och har en bakgrund med mycket matematik.

De som kommer till räknestugorna har, enligt Göran Norell, en positiv inställning.

– Alla jag har mött är glada över hjälpen och då blir man själv också glad. De tycker att det är bra att möjligheten att komma hit efter skoltid och räkna i lugn och ro finns, säger Göran Norell.