Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gerillaodlare slog till i Gävle

De kallar sig för gerillaodlare. Men det är inte så våldsamt som det låter.

– Vi vill bara att det ska finnas mat tillgänglig för alla, säger Margaretha Stuguland.

I samband med en miljökurs för ungdomar som hölls i helgen blev Gävle utsatt för en gerillaattack av det fredligare slaget.

Medlemmar ur guerilla gardening-gruppen Tillväxt från Stockholm hjälpte ungdomarna att plantera två plommonträd i parken alldeles intill Borgarskolan utan markägarens tillstånd.

– Men där vi planterat tidigare har mest fått positiva reaktioner från markägarna. De brukar inse att det här är en bra sak, sade Margaretha Stuguland.

Filosofin bakom guerilla gardening och Tillväxt är att göra städerna mer hållbara och minska beroendet av dyra och miljöslukande transporter. Det försöker gerillaodlarna göra med spaden i händerna genom att plantera ut ätbara träd och buskar i parker och på andra offentliga platser där vem som helst sedan kan ta för sig av maten.

– Den här platsen ligger perfekt mellan en gymnasieskola och en förskola, konstaterade Margaretha Stuguland sedan hon tillsammans med de övriga aktivisterna från Tillväxt hjälpt ungdomarna på miljökursen att gräva ned plommonträden i marken.