Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getaway kritiseras och Hoforsrocken hyllas – så jämställda är festivalerna

Sveriges musikfestivaler blir allt mer jämställda, enligt en rapport från föreningen Jämställd Festival. Getaway Rock Festival får kritik, medan Hoforsrocken hyllas.

Under tisdagen publicerade föreningen Jämställd Festival en debattartikel i Aftonbladet där de berättar att siffrorna för årets festivalakter är bättre än någonsin när det kommer till jämställdhet. Majoriteten av akterna på landets tio största festivaler är fortfarande mansdominerade, men siffran för de mansdominerade akterna har sjunkit till 67 procent, att jämföra med 79 procent 2012.

Detta beror, enligt jämställd festival, på att de kvinnodominerade akterna har ökat i takt med att medvetenheten bland landets festivalbokare har blivit större. Kanske som en effekt av att den offentliga debatten. Några festivaler avviker dock från den positiva trenden. Det är hårdrocksfestivalerna Sweden Rock Festival och Gävles Getaway Rock Festival som inte visar några tendenser på ett ökat jämställdhetstänk. Enligt rapporten bokade Gävlefestivalen bara fem procent kvinnodominerade akter.

"Sweden Rock och Getaway Rock påstår varje år att de inte har någon möjlighet att påverka den mansdominerade hårdrocksscenen.", skriver Jämställd Festival i sin debattartikel. I en intervju efter förra årets festival när rapporten visade exakt samma siffror som i år svarade Getaway Rock på kritiken i Arbetarbladet:

– Det är väldigt svårt med just rockgenren, men det är något som vi jobbar på och är medvetna om när det kommer till våra festivaler, sa pressansvarig Linn Stigsson Stern då.

En annan lokal festival som medvetet satsat på jämställdhet i år är Hoforsrocken där drygt hälften av de bokade akterna var kvinnodominerade. Arrangören Petter Svedén tyckte inte att det var svårt att boka akter till årets festival.

– Nej, det var det inte. Det gäller att tänka på det lite bara. Man kanske inte får lika många förfrågningar från band med tjejer i, men om man letar lite själv så är det ju inte så jävla svårt egentligen, säger han och poängterar att han fick in en massa tips på andra band att boka bara genom att ta kontakt med fler band med kvinnor i och leta mer aktivt.

Varför tror du att till exempel Getaway Rock har så svårt att boka jämställt?

– Jag vet inte. Det kanske är mer band som är stora medialt som behövs till de festivalerna. Jag tror kanske främst att det beror på att de baserar det på att banden som spelar ska ha en stor fanbase och då kör de på säkra kort.

Även om Hoforsrocken är en mindre festival med blandade genres som kan kosta på sig att ha ett ideologiskt engagemang, tycker Petter Svedén att Gävlebaserade Getaway Rock kan jobba lite mer jämställdhetsinriktat.

– Å andra sidan är inte det där med "säkra kort" någon ursäkt, för de har ju pengar och kan ta band från utlandet. De har ju också osäkra bokningar som inte är dragplåster, där hade man ju lätt kunnat sätta in flera band med tjejer, säger han.

Vad skulle du vilja ge för tips till andra festivaler?

– Tänk inte att det är så svårt, bara försök. Det är tanken att det är svårt som är problemet, inte verkligheten. Gå till Rättviseförmedlingen eller skriv till Jämställd Festival, eller varför inte bara kolla lite på andra lineups. Du kan hitta mycket genom att bara googla lite.

Arbetarbladet har sökt Getaway Rock för en kommentar.

LÄS OCKSÅ:

Här hittar du allt från Getaway Rock Festival

Getaway sämst på att boka jämställt

Ojämställda bokningar på Getaway

TV: Hoforsrocken bokade jämställt – så tänker arrangörerna och artisterna

Hoforsrocken: "Grymt med jämställd festival"

Efter polisens kritik – nu måste Hoforsrockare lämna ölen hemma