Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getaway sämst på att boka jämställt

Hårdrocksfestivalerna Getaway Rock Festival och Sweden Rock är sämst på att tänka jämställt när de bokar artister. Det visar en undersökning som föreningen Jämställd Festival presenterar.

Tillsammans med Emmaboda och Summerburst är de två hårdrocksfestivalerna de festivaler där könsbalansen är som mest skev. Getaway Rock har 95 procent mansdominerade akter, medan Sweden Rock är något sämre med sina 96 procent. I veckan spred sig Jämställd festivals versioner av festivalaffischer där de hade plockat bort de mansdominerade banden för att belysa problemet. På Getaways affisch blev det tomt. Marknadschefen Niklas Westrergren försvarar sig i ett uttalande i Metro med att affischen inte stämmer överens med verkligheten, trots att affischen motsvarar de bandnamn arrangörerna valt att lyfta på affischen som ligger på Facebooksidan. Där finns svenska band som Takida, Hardcore Superstar och Backyard Babies med, medan bokningar som Thundermother och Crucified Barbara återfinns längre ner i betydligt mindre typsnitt. I Metro svarar Niklas Westergren på kritiken.

– Vi har några renodlade kvinnliga artister och några band med kvinnlig frontfigur. Men det är skitsvårt att hitta kvinnliga rockartister. Hela hårdrocksbranschen är väldigt mansdominerad, det är inget att sticka under stol med, och det är väldigt svårt att boka jämställt, säger han.

Bäst i Sverige är Näsåkerfestivalen Urkult. Där är 59 procent av akterna kvinnodominerade, 31 procent mansdominerade och 10 procent mixade. Andra festivaler som lyckats bra med att boka jämställd är Stockholm Music & Art (50 procent kvinnodomierade), Storsjöyran (37 procent kvinnodominerade) och Popaganda (43 procent kvinnodominerade).

Siffrorna är en prognos som visar siffrorna för Sveriges tio största festivaler. Efter sommaren kommer en rapport om hur det såg ut.

LÄS MER:

Sofia Juvel: Inte bara festivalerna som borde ta ansvar

Därför är Getaway bättre än Sweden Rock