Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF spelar inte bättre för att arenan görs om

När man läser insändaren i Arbetarbladet 26 november undertecknad av styrelsemedlemmar i Sky Blues blir man undrande. Vad vill de egentligen? Är det att motivera ett rivande av kultur- och idrottshistoria med att Gävle behöver ett hotell? Är det att motverka konjunkturnedgång med att storstaden satsar på ett evenemangsbygge?

Det rimliga hade väl varit att de försökte få fram ett resonemang om att Gefle som fotbollslag skulle bli så mycket bättre bara man fick ännu mer tomma läktare att spela inför. Alltså genom en ny arena. Dock verkar man för kloka för att snärja in sig i ett sådant resonemang. Man tycks veta att den typen av argument finns det inte något vetenskapligt belägg för. Inte heller finns det belägg för att det kommer mer publik för att läktarna står tomma, då skulle ju publiken redan ha kommit.

Inte någonstans i deras text finns det något att ta fasta på. Å ena sidan vill man motivera ett rivande av kulturhistoria med att företaget Fast Partner vill ”skänka” ett nytt Ström- vallen till Gefle IF, bara man får tillgång till marken och ett 20-årigt hyresavtal med Gävle kommun. Vem skänker vad till vem en sådan gång? Hotellbygge? Varför startar inte Jula sitt bygge om nu behovet av hotellnätter är så stort?

Å andra sidan försöker man motivera samma förödande beslut med läktarbrand i England, resvägen till Sätra och mer i en salig fruktkompott.

Inte någonstans lyckas man komma med sakskäl för ett rivande av ett stycke idrottshistoria. Det är alltså inte ens värt att kommentera. Det som däremot är värt en kommentar är påståendet att det inte skulle finnas parkeringsproblem vid en nybyggnation på Strömvallenområdet. Vem har gjort den beräkningen? Fast Partner? Gefle IF fotboll? Enligt tjänstemän vid Gävle kommun så är det just det som de anser vara ett verkligt problem. Både nu och vid ett nybygge.

För mig som trogen publik på GIF:s hemmamatcher framstår kravet på ett rivande av Strömvallens läktare näst intill groteskt. GIF spelar inte bättre fotboll för att arenan görs om. Skulle det vara så enkelt skulle nya arenor byggas varje år åt föreningar som inte lyckas med sina idrottsliga målsättningar. Bygg gärna en ny arena, men gör det där det inte innebär en våldtäkt på idrotts- och kulturhistoria. Låt Strömvallen bli ett centrum för dam- och ungdomsfotboll!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel