Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF-talangen: "Mitt namn är mitt företag"

Han är namnet på allas läppar. Och det är precis så han vill ha det.
För Gefle IF:s 17-årige talang vill bli sedd, han vill bli hörd.
Då skadar det inte att heta Tshutshu Tshakasua.
– Mitt namn är mitt företag, det lockar folk och skapar ett intresse, säger han.

Mark da Silva Lindström, Christoffer Aspgren, Tshutshu Tshakasua, Jakob Hjelte och Erik Olsson sitter uppradade någon dag före den allsvenska premiären. Olsson var med i a-truppen redan i fjol, och fick tre allsvenska inhopp. Nu har han fått sällskap av sina kompisar från juniorlaget. De har följts åt de senaste åren, och sitter alla där med samma ambition – att slå sig in bland seniorerna.

Men Mark, Christoffer, Jakob och Erik får ursäkta.

Den som hela fotbolls-Sverige pratar om är Tshutshu Tshakasua. Det är omöjligt att låta bli. Så vi börjar väl där, med namnet.

Varför heter du som du heter?

– Jag vet faktiskt inte. Folk tror att jag heter Tshutshu Tshakasua wa Tshakasua, men grejen är, jag heter bara Tshutshu Tshakasua. Det är inte två Tshakasua. Det blev nåt fel i papperen när vi kom till Sverige, men jag har släppt det, varken jag eller min mamma har orkat ändra.

Så om vi kapar ett Wa, och tar bort ett Tshakasua, så är det okej med dig?

– Det är helt okej, tack.

Vad tycker du om ditt namn?

– Det är ju ett artistnamn, mitt namn är mitt företag och varumärke. Det lockar folk och skapar ett intresse. Det är så sällsynt, och är det nån som hör det så vill de höra mer. På så sätt hjälper jag mig själv. Men det var först när jag var tio-elva år som jag började tänka på att mitt namn var konstigt och ovanligt. Nu tycker jag bara att det är roligt att heta så.

Betyder det nåt särskilt?

– Helt ärligt så vet jag inte. Tshakasua är bara ett familjenamn, mamma heter Mutumbo men jag fick pappas namn. Min lillebror Nathan har båda två – Tshakasua Mutumbo.

Har du någon egen favorit bland alla fotbollsnamn i världen?

– Shabalala, sydafrikanen som gjorde mål i VM. Många har jämfört våra namn, men det är inte ens likt känner jag.

Thutshu Tshakasua har sitt ursprung i Kongo-Kinshasa. När han bara var två år tvingades familjen fly konflikter och inbördeskrig till Angola. Därifrån gick färden vidare och efter en tid i Frankrike hamnade de till slut i Sverige, och via Malmö och Hedemora nådde han som nioåring Gävle.

Först Brynäs, sen Nordost. Och det är uppenbart att det är mer än bara ett bostadsområde för honom.

– Nordost betyder jättemycket. Det är familjärt, jag känner mig trygg där. Visst, det finns problem, och folk säljer droger, men det är på kvällarna. På dagarna kan vi spela fotboll tillsammans, och alla kan vara med. Ett underbart ställe att bo på.

Det var kompisen William Sheriff som tipsade GIF om Tshutshu. William ingår i AIK:s a-trupp nu, och ytterligare en kompis, Sheriff Abdi, finns i Sandvikens IF.

– Han kom med i P16-landslaget nu, så det är många från Nordost som är på väg att slå igenom.

Har du sysslat med nån annan sport?

– Jag spelade basket i Rapatac, med Moussa. 2010 var jag faktiskt nära att byta sport och strunta i fotbollen helt.

Varför då?

– Alla mina kompisar på Nordost spelade basket, det var inte så mycket fotboll då. Men mamma sa ifrån, och pappa, fast jag tyckte jag var helt okej i basket. Men de sa nej, satsa på fotbollen i stället.

Du kanske inte var så bra i basket som du trodde?

– Ha ha, nej, exakt. Men det var roligt med basket, plus att det var varmt inomhus. Jag gillar inte kylan.

Då älskar du inte försäsong med andra ord?

– Det var tur vi åkte till Portugal, den veckan var magisk. Förutom inkilningen då.

Du gjorde ditt första A-lagsmål i Svenska cupen mot Varberg. Vad betydde det för dig?

– Det lyfte mig upp mig själv, och mitt namn. Folk fick höra talas om mig, och det vill jag, jag vill bli hörd.

Hur ser din allsvenska debut ut, om du får bestämma själv?

– Att hoppa in två minuter är ingen riktig debut för mig, jag vill ha en debut där jag spelar 15-20 minuter och gör nånting bra – mål förhoppningsvis. Men jag säger inte att jag inte skulle vara glad om jag fick hoppa in två minuter. Men jag ser det inte som en debut, jag ser det mer som reklam, här är jag.

Tshutshu Tshakasua har spelat kontinuerligt i det svenska P18-landslaget, och har varit och provtränat med Celtic vid två tillfällen. Men det har ändå inte gått spikrakt. I fjol fanns det vissa problem, men GIF-tränaren Roger Sandberg säger att det är en mer fokuserad Tshutshu i år.

– Det fanns en period när jag inte åt frukost, för jag tycker det är äckligt att äta på morgonen. Men så kunde jag inte hålla på, jag tvingar i mig gröt eller vad det kan vara, och mamma och pappa hjälper till och pushar på. Deras stöd har hjälpt mycket.

Märker du nån skillnad?

– När jag inte åt levererade jag inte på samma sätt. Jag känner mig starkare och snabbare nu, och mer koncentrerad på träningarna. Vi har ju haft teori i landslaget om att frukosten är viktig, men jag trodde inte på det där. När jag var yngre och spelade i Brynäs åt jag i princip godis på morgonen. Men nu märker jag mer hur kroppen reagerar när den inte får mat eller inte har vilat tillräckligt.

Det står TT#10 broderat på dina skor, hur kommer det sig?

– Jag har lite ovanliga fötter, och behövde specialgjorda skor förra året. Då sa jag åt min agent att jag behövde nya skor, och då frågade han om jag ville skriva nåt på dom, och då tänkte jag, visst, varför inte? Då blev det TT#10. Jag hade tian i U19 förra året.

Har alla i P18-landslaget agenter?

– Nej, inte alla. Men jag kände att jag bara ville tänka på fotbollen, så jag har haft Kalle (Carl-Johan) Fransén i ett år nu. Det var han som sa det med Celtic, att de var intresserade. Det var andra agenter som hörde av sig också, men det klickade med Kalle och jag trodde på honom när han var hemma och hälsade på, mamma också.

Ja, vad säger mamma Angel och pappa Richard om dina framgångar?

– De är jättestolta. Lyckas jag så är det på grund av dom, familjen är jätteviktig för mig.

Vem lyssnar du på, förutom dina föräldrar?

– Jag har haft många tränare här i GIF som hjälpt mig och stöttat mig. Speciellt Marcus Bengtsson, han sms:ar alltid och frågar hur det har gått när jag är iväg på landslagsläger. Hasse (Berggren) också, det uppskattar jag mycket. Men alla tränare är snälla.

Vad är din stora dröm?

– Att kunna leva på fotboll. Vakna upp varje morgon, gå till en träning och göra det jag älskar, och få pengar för det dessutom.

Vad kan du själv göra för att förverkliga den drömmen?

– Där jag är nu känner jag att talangen inte hjälper så mycket längre. Nu är det bara hårt arbete och lyssna på tränarna, ta hand om kroppen och äta och vila ordentligt. Kroppen är ju min maskin. Jag måste bygga på mig muskler. Jag är långt ifrån en allsvensk elitspelare, jag är mer en lärling.

Är det fler proffsklubbar än Celtic som lockat med provträningar?

– Ja, det har varit engelska klubbar. Förra sommaren var det till exempel en klubb, men jag pratade med Hasse och vi kom fram till att det inte var en bra idé just då för det var mitt i säsongen.

Det var uppenbarligen inte Chelsea?

– Nej, tyvärr, tyvärr. Då hade jag dragit direkt.

För du är stor Chelseasupporter, eller hur?

– Ja, det är jag. Chelsea är målet och dit ska jag, på ett eller annat sätt. Och det är ju utomlands, så jag måste utomlands förr eller senare. Men just nu vill jag bara bli så bra jag kan bli, och förhoppningsvis leder det mig vidare.

Var är du om tio år, som 27-åring?

– Då spelar jag tillsammans med Eden Hazard, han är kvar i Chelsea då.

Vad står det på din tröja?

– Det kommer nog stå T. Tshakasua. Eller bara Tshakasua.

För den som undrar hur det uttalas så ligger betoningen på andra stavelsen: Tsha-kass-ua.

Så nu vet alla tv-kommentatorer det också.