Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gift är den nya trenden

Gift är den nya kriminalromantrenden, kan vi väl slå fast efter att ha läst åtminstone ett par böcker där människor giftmördas. Val McDermids nya bok, ”Med gift i blodet”, är en av dem.

Där dör en mycket lovande fotbollsspelare en långsam och plågsam död på sjukhuset utan att nån till en början förstår vad det är som händer. Han är förgiftad. Av ricin, ett gift som terrorister gärna använder.

McDermids tv-kända radarpar kriminalöverkommissarie Carol Jordan och psykologen Tony Hill är inne på helt olika spår. Hill ligger på sjukhus efter att en patient på kliniken där han jobbar har gått lös med en yxa och Jordan försöker hålla honom utanför utredningen. Det går förstås inte. Hills arbete är sånt att en hel del kan utföras med hjälp av en dator i sjukhussängen.

I vanlig ordning när det gäller McDermid handlar det mer om människorna än om brottet – Jordans och Hills besvärliga ickekärleksrelation, Jordans skuldkänslor gentemot en medarbetare som närapå strök med i en tidigare bok, Hills skadade relation till sin mamma. Men också, såklart, offret. Fastän rätt lite. Fotbollsspelaren är en trevlig kille, inte så mycket mer. McDermids val att hålla honom just så kort funkar ändå förvånansvärt väl. Han är mer symbol än människa, man förstår det allteftersom mordutredningen rullar på.

Parallellt berättar också McDermid en annan historia. En om främlingfientlighet och terrorism.

Det gör att ”Med gift i blodet” känns här och nu, trots giftet som annars får en att tänka pusseldeckare från 1930-talet.

Val McDermid kan det här med kriminalromaner. Det märks också i den här nya boken, även om hon har varit läskigare förr.