Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftig mark köps tillbaka?

Ockelbo kommun föreslås köpa tillbaka förorenad mark, som man under 1990-talet sålde till en privatperson.

Marken, som måste saneras, ska också göras om till naturmark. På så sätt behöver kommunen bara sanera i området för 2,3 miljoner kronor, i stället för det dubbla.

Området kring Frankssons såg i Ockelbo är den giftigaste platsen i Gästrikland.

Hela området ägs av tre olika parter – kommunen, L E Franksson Trä AB och en privatperson.

Privatägd

Kommunens tekniske chef Bo Lindblad föreslår nu att kommunstyrelsen beslutar att kommunen ska köpa den del av det förorenade markområdet som ägs av en privatperson.

– Det var kommunen som sålde marken till privatpersonen på 1990-talet och därför är vi skyldiga att köpa tillbaka den nu, säger Bo Lindblad och menar att det handlar om ”good will”.

175 000 kronor

Kostnaden för marken är 125 000 kronor och Bo Lindblad räknar med att kommunen får lägga ytterligare 50 000 på att riva det gamla stenhuset som står på tomten.

Planen är också att göra om marken till naturmark och på så sätt ”bara” behöva gräva bort förorenade massor ner till 0,5 meters djup och till en kostnad av 2,3 miljoner kronor.

– Skulle området stå kvar som bostadsändamål i kommunens detaljplan skulle vi bli tvungen att gräva ner till 1,5 meters djup och det skulle kosta ungefär 5 miljoner kronor, förklarar Lindblad.

Föroreningarna som finns i marken är cancerogena ämnen, arsenik, koppar och krom – rester sedan ett Ockelboföretag sysslade med impregnering av virke.