Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Girighetens värld - från insidan

Måndagen 16 april 2007 slår ekopolisen till mot de båda finansmännen som i media kom att kallas Cevian- respektive Nordeamannen. De anklagas för omfattande insideraffärer.

I en mapp på Cevianmannens kontor hittas 3 miljoner i kontanter, pengar som han haft med sig när han och Nordeamannen dagen innan sträckkört med bil från Schweiz. Hemma hos Nordeamannen hittas 498 tusenlappar instoppade i en bilbarnstol.

I ”Insiders” berättar ekonomijournalisterna Annelie Östlund och Per Agerman om turerna före och efter gripandet.

Det är historien om kompisgänget som tjänar tiotals miljoner på våghalsiga men vältajmade aktieaffärer. I gänget finns också en känd pokerkung. Det är pokerkungens strategi som de använder när de går ”all in” och satsar allt och mer därtill på en enda aktie.

De vågar ta risken eftersom de har kunskaper som ingen annan på aktiemarknaden har. De har insiderkunskaper och gör sig därför skyldiga till insiderbrott.

Så beskriver åklagarna det hela. Själva hävdar de att de bara använder sin analytiska förmåga.

Östlund och Agerman berättar historien med hjälp av polisens förhör, telefonavlyssningar och annat offentligt material. De håller sig troget till källorna utan att skarva men lyckas ändå skriva en både medryckande och spännande historia.

De berättar också om entreprenören som kallar sig ”aktieägarnas bästa vän”, som på kort tid noterar fyra bolag på börsen och på ett år går från noll till 600 miljoner kronor. Bubblan brister, bland annat efter Östlunds och Agermans egen granskning i tidningen Affärsvärlden.

Entreprenören åtalas för svindleri. Han ska ha pumpat upp aktiekurserna med hjälp av falska beskrivningar av förväntade stora vinster och sedan sålt innan kurserna rasat.

I ”Insiders” beskrivs också en lagstiftning och rättsväsende som inte hänger med i svängarna när klippare och svindlare obehindrat rör sig över gränserna, både de geografiska och rättsliga.

Få insideraffärer har lett till fällande domar och ännu färre har gett fängelse.

Ett av de senare är målet mot Hoforsföretagaren Reidar Östman. På några rader i boken beskrivs Östmans försäljningar av aktier i gruvbolaget Scanmining där han satt i styrelsen.

Östman dömdes till ett och ett halvt års fängelse, det hittills strängaste straffet i ett insidermål.

Det visar sig att Östmans mäklare är kollega med Nordeamannens mäklare och, enligt åklagaren, drar nytta av kompisgängets insidertips.

För drygt 20 år sen visades Oliver Stones ”Wall street” på biograferna. Börsklipparen Gordon Gekko beskrev villkoren: ”Greed is right, greed works”.

Agerman och Östman tar oss med till en värld där Gekkos ord gäller i högsta grad.

29 april skulle tingsrätten döma i målet mot Cevian- och Nordeamännen som i boken får framträda med sina riktiga namn.

Men nu är domen uppskjuten minst en månad sedan försvaret kommit med nya inlagor.