Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjande besked från Alliansregeringen

Tack vare att Alliansregeringen tillför ytterligare 10 miljarder kronor till kommuner och landsting kan man mildra effekterna av den ekonomiska krisen i Gävleborg, anser Hans Backman (FP).

Annons

Alliansregeringen har gett besked om att man tillför ytterligare 10 miljarder kronor till kommuner och landsting nästa år. 297 miljoner kronor av dessa tillkommer Gävleborg. För kommunerna i Gästrikland innebär det följande:

Gävle får 70,6 miljoner kronor.

Hofors får 7,4 miljoner kronor.

Sandviken får 27,9 miljoner kronor.

Ockelbo får 4,5 miljoner kronor.

Kommunsektorn ansvarar för centrala delar av välfärden. Huvudsakligen går kommunsektorns resurser till verksamheter som skola, vård och omsorg. Att en finansiell kris får till följd att sektorn drastiskt behöver skära i denna verksamhet vore orimligt. Att öka statsbidragen till kommunsektorn är en direkt jobbskapande åtgärd med hög kostnadseffektivitet.

Detta besked från regeringen är därför ytterst glädjande. Detta är också något som Folkpartiet har kämpat hårt för i årets budgetförhandlingar. Tack vare dessa pengar kan vi dämpa fallet i den kommunala sysselsättningen, mildra effekterna av den ekonomiska krisen i Gävleborg och därmed värna välfärden.

Kommunsektorn är oerhört viktig för den svenska välfärden och sysselsätter ett stort antal människor. Nu slipper landstinget och kommunerna i länet säga upp anställda på grund av vikande skatteintäkter samtidigt som man kan värna kvaliteten i omsorgen.

Tillsammans med de pengar till kommuner och landsting, som regeringen beslutade om i vårpropositionen, innebär detta att Gävleborg får totalt 505 miljoner kronor extra 2010.

Den ekonomiska krisen har även tydliggjort att kommunsektorns inkomster bättre behöver stabiliseras över konjunkturer. Det finns därtill ett behov av att skapa stabilare planeringsförutsättningar för kommuner och landsting. Regeringen ska därför utreda hur kommunsektorns inkomster kan få en ökad stabilitet över konjunkturen.

Annons