Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glänsande revyhistoriker

En sällsynt levande museimonter har byggts upp på Gävle teaters scen, en minnesutställning till den svenska revyhistorien, och sjungande intendent på museet är Mattias Enn.

Det är inte en torr historik med knastertorra kupletter som han ger oss. I Mattias Enns mun blir texterna av Karl Gerhard, Ernst Rolf och Povel Ramel som skrivna i går. Visst, en del av de då skarpa raderna har blivit aningen slöa, men om det är någon som kan få dem att snitta som när det begav sig är det aftonens estradör.

Mattias Enn kombinerar ett stort intresse för denna revyepok med scentalangen för att kunna blåsa liv i den – en lika lyckad som osannolik kombination. Han gör en stor insats för att hålla traditionen vid liv, reser landet runt i en outtröttlig utbildningsinsats för att inte de stora revykungarna och primadonnorna ska falla i glömska. På baksidan av programmet står alla höstens datum listade och jag tappar räkningen efter 50 … Och ändå sjunger han för oss med en energi som vore vi den första publiken att se ”Ett sekel av revyer”. Proffsets signum. Men så var de proffsigare på den tiden, underhållarna.

Mellan numren flikar han elegant in revyernas historia och plockar ut godbitarna av skämt och skvaller bakom kulisserna.

Begåvning är ett ord man ofta hör missbrukas och nästan lika ofta missbrukar själv. Men när man kallar Mattias Enn begåvad är det ett ord som kommer i lyxförpackning, i frack och nyputsade skor. Som nytt.