Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glastomtar julsuccé i Tobos nya glashytta

Det vankas mot juletider och i Tobo glashytta produceras det julklappar för fullt.


Glastomtarna med behållare för värmeljus är en stor favorit hos det nystartade blåseriet.

Anders Melhus och Ulrika Rundlöf jobbar sida vid sida i glasblåseriet. Nyligen fick företaget in en beställning på 80 tomtar som ska levereras innan jul.

– Jag har hört att den kallas för Tobotomten nu, men det är inget namn som vi har kommit på, säger Anders Melhus medan han börjar forma en av tomtarnas kroppar.

Glashyttan öppnade för tre månader sedan och han tycker att det har gått över förväntan.

– Vi startade det här som en hobby. Det är det fortfarande men nu jobbar vi tio timmar om dagen.

Värmen från ugnen fyller rummet och Anders Melhus arbetar snabbt och effektivt.

Han börjar med att forma tomtens kropp och luva med hjälp av en skärsax. Luvan färgas sedan med krossat glas.

Det sista steget blir att skapa grunden som tomten ska stå på och de båda delarna fästs ihop med hjälp av det flytande varma glaset.

– Glaset fungerar som lim när det blir varmt, förklarar han.

Det tar inte många minuter innan det senaste tillskottet är på plats i kylen och i samma stund kommer Ulrika Rundlöf in från butiken och tar över skapandet. Med sig har hon två kunder som ska handla julklappar till sina anställda.

– Ja, just nu tillverkar vi mest tomtar. Det är i full gång, de säljer bra i vår butik, säger hon och börjar arbeta.

Några minuter senare lägger Ulrika Rundlöf den sista touchen på ytterligare en tomte och kunderna Camilla och Mikael Holmgren återvänder till butiken. Efter en stunds letande har de hittat fem julklappar och en tomte till sig själva.

– Det är sällsynt med glasblåserier nu för tiden och det är kul att det finns ett så lokalt, säger Camilla Holmgren och får medhåll av sin man.