Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glid fram i en äkta djungelsymfoni

/
  • MED GOTT SAMVETE. Djungeln bjuder på en imponerande ljudsymfoni: sch, oi, oii, psst, psst. Cikador är lätta att lägga märke till på ljudet: zzzicka, zicka, zicka. På dagen är det mest apor, fåglar och grodor som är aktiva, de flesta djur jagar nattetid.
  • Per Jiborn.
  • SKAPLIG UTSIKT. Åker man till regnskogen i exempelvis Peru kan man bo direkt vid floden.
  • VIKTIGA JOBB. Ekoturismen stimulerar till utbildning av lokala guider i alla åldrar.
  • VIKTIGA JOBB. Ekoturismen stimulerar till utbildning av lokala guider i alla åldrar.
  • Populära ridresor.

Det är en resform som stödjer landsbygden och lokala kulturer. Som lämnar djupa intryck hos resenären och bidrar till roliga möten. Ekoturism blir alltmer populärt.

Annons

Kanoten glider stilla fram genom regnskogen. En spindelapa hoppar 15 meter upp i mahognyträdet och en papegoja kraxar i lövverket ovanför. En kajmanunge tittar plötsligt upp ur vattnet med grönglimmande ögon och kolibrier, små som valnötter, svischar förbi. Vi befinner oss i Peru, nedanför Andernas sluttningar, på gränsen till Bolivia och Brasilien. Här runt staden Puerto Maldonado ligger naturreservatet Tambopata. Med 547 fågelarter och över 1 000 fjärilsarter är reservatet en dröm för djurälskare. I denna miljö har Per Jiborn arbetat som guide:

– Man bor i en fin stuga i djungeln och kan bland annat njuta av regnskogens trädtoppar från ett hiskeligt högt fågeltorn. Flera av de lokala guiderna är rekryterade från trakten och det är det som till stor del är ekoturismens kärna; att gynna den lokala ekonomin, via guider och restaurangbesök.

Gästerna färdas i kanoter eller långa motorbåtar med stora utombordsmotorer på den breda floden.

Själv blev jag mest gripen av naturens under genom en resa i Tortugueros regnskogar i Costa Rica. Med sina skilda ekosystem, som markytans fuktiga mörker och aktiviteten bland trädkronorna 40 meter över marken, ger dessa miljöer en förnimmelse om oförstörda paradis, med respekt för djurens och människans rätt att leva i sin naturliga miljö.

I dag arbetar Per Jiborn för Ekoturismföreningen som har skapat Naturens Bästa – en kvalitetsmärkning för svensk naturturism. Föreningen arbetar bland annat för att stimulera fler att ta tåg eller buss till resmålen, bo på lokalt ägda hotell eller vandrarhem och hyra kanot på plats. Deras strävan står i kontrast till all inclusive-hotell som avskärmar turisterna från den lokala kulturen och som tar intäkterna ur landet.

Under de senaste åren har ekoturismen bidragit till att valar har blivit mer värda att skåda levande än att dödas, och att samer har kunnat värna sina unika kulturvärden. Men även problem har uppdagats:

– Vi granskade tigerturismen till indiska nationalparker och kom fram till att 75 procent av arrangörerna ganska enkelt kan bidra mer till bevarandet av tigern.

– De skulle kunna informera sina resenärer bättre, konkurrera mer med kvalitet än med bara pris, stödja projekt som Travel operators for tigers eller medverka till att lokalbefolkningen får en större del av intäkterna. Ibland blir vinstdelningen alltför orättvis, säger Per Jiborn.

Han berättar att Ekoturismföreningen har utvecklat ny upplevelseturism som älgsafari och björnskådning. De kräver att allemansrätten respekteras och för alltid dialog med markägarna. Man skapar jobb i glesbygd, profilerar Sverige som resmål och lockar till ett roligare resande för alla inblandade.

Andreas Strömberg/TT Spektra
andreas.stromberg/ttspektra.se

Mer läsning

Annons