Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm drömmarna om en jätteanläggning!

En vis man skiljer drömmar från verklighet, men stundom far ändå drömmarna iväg också med den normalt kloke. För alla ivrare av en ny stor fotbolls- stadion i Gävle har just detta skett. När ett affärsdrivande, vinsthungrigt företag som FastPartner erbjuder en ”gratis” stadion med vidhängande kongresshall och hotell glömmer normalt vettiga människor, med Gävles sportskribenter i spetsen, allt vad förnuft heter och hänger sig åt vanvettigt högtflygande drömmar. (Bara det ultimata kravet ”allt eller inget” visar ju annars att något är lurt.)

Entusiasterna fantiserar om en av Europeiska fotbolls- förbundet, UEFA, godkänd stadion med plats för kanske 10 000 åskådare. Detta helt utan tanke på vilka som ska fylla läktarplatserna. Gefle IF:s fotbollsmatcher lär inte göra det. Laget har visserligen just klarat sig kvar för ytterligare en säsong i Sveriges högsta fotbollsserie, Allsvenskan, men det säger mer om kvaliteten på denna än om GIF.

Det privata byggföretaget måste naturligtvis förränta sina många hundra insatta miljoner och därför ta ut hyra av dem som utnyttjar anläggningarna. Det kommer förstås inte att bli några vänskapspriser till just Gävles fotbollslag, tro inte det. Ska GIF kunna betala för sitt utnyttjande av anläggningen måste man säkert höja sina genomsnittliga publiksiffror från dagens dryga 3 000 till minst det dubbla. Var- ifrån ska den publiken komma? Inte strömmar åskådarna till bara för att stadion är ny, nej det krävs ordentligt bra fotboll också, av ett GIF som hör till topplagen i Allsvenskan och spelar flera årliga hemmamatcher mot europeiska storheter. Hur troligt är det att sådana drömmar uppfylls? Inga alls! Glöm Milan, Arsenal och Barcelona, snarare kan vi förvänta oss att Gävles främsta fotbollslag framdeles tvingas möta Sundsvall, Enköping och de andra lagen i Superettan, för det är där GIF egentligen hör hemma.

Det kommer att se tomt och ödsligt ut när de 10 000 åskådarplatserna bara besätts av det dryga tusentalet verkligt trogna hemmaanhängarna. Glöm alltså drömmarna om en jätteanläggning! Vakna upp till verkligheten och låt den gamla Ström- vallen vara kvar som den är – så när som på en ny, modernare konstgräsmatta, fräschare toaletter och bättre kringservice.

Inse att Gefle IF faktiskt inte räcker till i de stora sammanhangen. Se bara på en sådan sak som lagets minst sagt usla statistik vad gäller de målchanser som erbjuds i samband med hörnsparkar. Under säsongen 2008 tilldömdes GIF 151 hörnor (varav 10 i svenska cupen mot Karlstad) – 163 om träningsmatchen mot AIK under VM-kvaluppehållet räknas. På alla dessa 163 chanser gjorde man fyra (4)! mål – varav den närmast överårige Hasse Berggren, vem annars, nickade in två och Jawo noterades för de andra. Fyra mål på 163 chanser är minst sagt uselt, ungefär som förra säsongen, 2007, då GIF tilldömdes 117 hörnor och på dessa lyckades göra hela två (2)! mål.

Den dag GIF har lärt sig att åstadkomma ett mål per var sjätte hörna, det vill säga ytterligare 20–25 mål per säsong, hör man till topplagen i Sverige och får möta europeiska topplag och då, men först då, är det dags att bygga en ny, stor fotbollsarena. Men där är vi alltså inte i dag, och det är nog tur för tränaren Pelle Olsson att Gefle IF:s sportchef heter Per Olsson.

Supporter trots allt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel