Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte när svenska kvinnor åkte till Polen för att genomgå abort

Det var inte alls särskilt länge sedan. För 50 år sedan åkte svenska kvinnor till Polen för att genomgå abort. I Sverige var abort nämligen olagligt.

"Polen-resorna" blev ett begrepp, då kvinnor som inte beviljats abort i Sverige åkte till Polen för att få hjälp av läkare där att avbryta sina graviditeter.

Nu sker det omvända. För i samband med att det polska styret har blivit allt mer religiöst och konservativt har aborträtten blivit allt strängare. I dag är det endast tillåtet med abort vid våldtäkt, incest, om fostret har mycket allvarliga skador eller om det finns en fara för kvinnans liv. Men även dessa få specialtillstånd föreslås nu tas bort enligt ett nytt lagförslag. Det här har lett till massiva protester, över hela Polen, över hela världen. På måndagen hölls det i Polen en landsomfattande demonstration mot lagförslaget, hundratusentals kvinnor strejkade som protest under parollen "Black monday", i Sverige hölls det en sympatidemonstration utanför Polens ambassad i Stockholm.

I Sverige infördes fri abort 1975, detta efter en lång och tidvis mycket hård debatt. Det var efter stora rubriker om "Polen-resorna" som en utredning om att införa fri abort i Sverige tillsattes. Men det skulle ta hela tio år mellan utredningens start tills dess att fri abort till slut infördes. Eller fri och fri. Fri fram till vecka 18 har kvinnan rätt att bestämma själv, sedan krävs "särskilda skäl", men endast en ynka procent av alla aborter i Sverige sker så sent. Gränsen för abort i Sverige går i dag vid 22 veckor. Det allra flesta aborter sker dock mycket tidigt. Före vecka åtta.

Men i majoriteten av världens alla länder är abort fortfarande förbjudet. Och det här är en fråga om liv och död. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att närmare 50 000 kvinnor dör varje år i sviterna av illegala aborter, men siffrorna är troligtvis högre. Varje minut dör en kvinna av en graviditetsrelaterad orsak, många av dem har försökt att göra abort på sig själva.

Med abortförbud minskar vi inte antalet aborter, vi gör dem bara farligare.

I länder som Irland, Malta och El Salvador är abort förbjudet under alla omständigheter – om kvinnan har blivit våldtagen eller är minderårig spelar ingen roll. Den som ändå döms för abort i riskerar fängelse. I El Salvador handlar det om mycket långa fängelsestraff. Kvinnor som fått missfall i El Salvador har dömts till 30 års fängelse, efter att ha anklagats för att ha genomgått abort.

De länder där abort är förbjuden förenas i att vara länder där religionen har en framträdande roll i samhället, länder med ett konservativt styre. I grund och botten handlar det om att tukta den kvinnliga kroppen. Att moralisera över kvinnan och hennes beteende. Förslag som motstånd mot sexualupplysning, begränsning av preventivmedel och förbud mot abort är alla en del i att säkerställa kvinnan som en barnalstrande varelse, fastlåst i hemmet, ett bihang till mannen.

Att världens kvinnor nu går ut på gatorna och visar sitt stöd för Polens kvinnor är starkt och något absolut självklart.

I morgon kan det vara svenska kvinnor som åter tvingas fly till ett annat land för att avbryta en oönskad graviditet. Det beror helt på vilket styre vi röstar fram.