Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gnistrande final

Säsongens sista Klubb Nebraska blir en minnesvärd kväll. Den lilla, men tappra publik som trotsade det fantastiska sommarvädret, blev rikligt belönade i Sjömanskyrkan.

Inledande singer/song writern Thelma Åberg har en fin och nyanserad röst. Låtarna är välskrivna och intressanta, särskilt "A little clown". Men man kunde önska sig lite mer variation i tempo bland låtarna.

Indiebandet Manno inleder med den "Obetitlade låten" som är ljuvlig och förtjänar både ett riktigt namn och plats på ett album. Sedan fortsätter det i samma anda.

Drömska gitarrsekvenser, intressanta vändningar och gnistrande sånginsatser av Manochehr Endalib. Det är riktigt bra. Ordentligt bra, helt enkelt.

Bandet är ganska stort vilket i många fall känns omotiverat. Men Manno visar hela tiden upp bandmedlemmarnas bredd och får alla att kännas nödvändiga för helheten. Både Marcus Nilsson på gitarr och Thomas Andersson på bas gör ett väldigt skickligt jobb i låtar som "Edens garden" och "Hookless". Troligen och förhoppningsvis, får vi höra mycket mer av Manno i framtiden.

Kvällens tredje artist, Helga Arvesten är något alldeles extra. I intervjun med Arbetarbladet på torsdagen berättade hon att hon är oskolad och inte har någon koll på tonarter eller ackord. Det märks inte. Tvärtom känns det som att hon medvetet bryter mot alla regler för att hon till fullo bemästrar sin sång. Hela Arvesten har en magisk och säregen röst. Den träffar som en emotionell knytnäve som först knockar publiken och sedan bara får oss att häpna. Rent musikaliskt finns likheter med både Björk och Patti Smith.

Det fina ackompanjemanget på piano lyfter låtarna "Orbit" och "Gravity". Men det skulle aldrig hålla utan Helgas utstrålning och kraftfulla stämma. Hennes ögon blänker av ansträngningen när hon tar i från tårna. Hon virar mikrofonens sladd runt handleden och sträcker den med inlevelse mot taket och den imaginära stjärnhimlen.

Helga sa i intervjun att hon är på väg att få skivkontrakt med ett amerikanskt bolag. Och det är den känslan man får, att det här bara är början på något stort.