Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God bröstcancervård knappast borgarnas förtjänst

Annons

Idag presenterade Socialstyrelsen och SKL en rapport om Cancervården och samtidigt
kom ett pressmeddelande från Uppsala läns landsting, där de goda siffrorna vad gäller bröstcancervården lyfts fram – ”Uppsala län i topp för bröstcanceröverlevnad”.
I ”Öppna jämförelser” finns en tabell som visar att av de kvinnor som fick diagnosen bröstcancer mellan 2005-2009 lever 89 %. Riksgenomsnittet är 87 % och detta placerar Uppsala län på en tredjeplats.
Detta är väldigt glädjande. Sett tillbaka i tiden var femårsöverlevnaden ca 80 % år 1990 och mitten av 1960-talet 65 %. Detta är främst resultatet av en utveckling inom vården med tidigare upptäckt (mammografi), utveckling av nya och bättre behandlingsmetoder och nya läkemedel. Det visar också att bröstcancervården höll god kvalitet även före borgarnas maktövertagande.
Vi reagerar på att i pressmeddelandet säger Miriam Eriksson (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen och nytillträtt landstingsråd:
” Det här är en glädjande utveckling, inte minst mot bakgrund av den negativa debatt som funnits kring mammografin. Det här är ett kvitto på att våra satsningar ger resultat på längre sikt. ”
Vi undrar:
Vilka satsningar och när? De borgerliga har styrt detta landsting sedan 2007 och det enda beslutet vad gäller bröstcancervården har varit att mammografiverksamheten övergick i privat drift april 2009. Detta kan knappast påverka överlevnaden för de kvinnor som fick diagnosen bröstcancer mellan åren 2005-2009!
Vi har från S,V, MP vid flera tillfällen tagit upp brister i det sätt på vilket mammografin i nuläget bedrivs och de väntetider som är. Detta tänker vi fortsätta med i hopp om att vi även i fortsättningen ska ligga i topp när det gäller behandling och överlevnad..


Vivianne Macdisi (S)
Sören Bergqvist (V)
Johan Edstav (MP)
Börje Wennberg (S)

Mer läsning

Annons