Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda exempel?

Alliansens sociala ministrar, Husmark Pehrsson, Billström värjer sig inför den enskildes öde. De föredrar helheten. Detaljerna avskräckande, de stämmer inte med reformernas ädla syften.

Handboken täcker inte den som nekas sjukpenning trots dödlig sjukdom. Eller någon så svårt sjuk att han eller hon uppmanas ta ett jobb där de, sittande eller liggande, kan försörja sig.

Regeringens handräckning, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, följer alla direktiv, ofta med påfallande entusiasm. Regler, ekar alla byråkrater, är till för att följas. Främlingskap inför kroppsarbetets villkor och konsekvenser. Det är den som har sitt arbetsliv i bekväm avskildhet och i svala kontor som sätter regler och villkor.

40 års hårt arbete i järnverket sliter på kroppen, men kvalificerar inte till ersättning för arbetsskada. Utslitna leder, värkande rygg och nackvärk? Ingår i jobbets förutsättningar. Ständig, värkande nackspärr, med fem procents rörlighet i nacken? Ta ett jobb där du inte behöver röra huvudet. Sök jobb där du kan ligga, med nackstöd. Se möjligheterna.

Lars Nyström, 45 har hamnat längst ner på den sociala stegen, han är en av allt fler utförsäkrade. Då utgår ersättning med drygt 3 000 i månaden, netto. Det räcker inte ens till hyran. Den omdöpta socialen därför nästa anhalt.

Där ges, på hårda villkor, hjälp till livets nödtorft. De olika bidragen omgivna av restriktioner och Lars har slussats vidare till ”arbetslivsintroduktion”; en kurs i stress- och smärtlindring. Hjälp till självhjälp, men värken är kvar.

Jyrki Maljas har slitit ut sig efter 38 år på Ovako. Symptomen är typiska hårt kroppsarbete. Förslitningen intygas av en av regeringens medicinska experter, professor Eva Vingård. Efter sjukskrivning därför försök att få förslitningsskadorna erkända som arbetsskador. Rimligt, enligt professor Vingård.

Men Försäkringskassan och Kammarrätten i Sundsvall sade nej. Det finns regler, från 2002. De gjorde det i praktiken nästan omöjligt att få ersättning. Reglerna luckrades upp, men praktiken lika svårforcerad.

Jyrki fick avslag, som nästan alla andra.

Hade han vänt sig till Kammarrätten i Jönköping större chans att få gehör. Domstolarna följer lagen, men fäller olika domar på samma underlag.

Jyrki gavs två alternativ, socialen eller återgå till jobbet. Han återgick. Aldrig socialen, en principsak.

Exemplen hämtade från en vecka med Arbetarbladet.

Jyrkis val kan ses som ännu en framgång för Husmark Pehrsson. Vi har, säger hon ”ersatt passiv långtidssjukskrivningar och masspensionering med tidiga insatser och rehabilitering”. Lars kurs i stresshantering ett exempel på den sortens primitiv rehab ministern är så stolt över. Att återgå, efter sjukskrivning, ännu mer att jubla över.

Men sjuktalen går ju ner när sjuka tvingas åter till det jobb som gjorde dem sjuka. Regeringen pekar på sina siffror, som Husmark Pehrsson. Se här, säger hon, vår politik fungerar!

En avgrund växer fram mellan Lars, Jyrki och ministern. Men hon ser den inte. Är hon ens medveten?