Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda röda nyheter i Systemets hyllor

Ett 50-tal nya viner till det fasta sortimentet anländer till Systemet 1 december. Viner som ska finnas i lager i som minst tre månader, längre om de säljer bra. Det handlar om viner som finns i relativt stora volymer och därför ska finnas i de flesta systembutiker.

Det aktuella släppet hör väl inte till de mer upphetsande på bolaget, men visst finns här en del riktigt bra köp i såväl lågpris- som prestigenivå. De sju bästa röda köpen hittar ni i tabellen nedan. (De mest köpvärda vita redovisas vid ett senare tillfälle).

Bästa röda nyheter

Fynd – bästa köp

Aglianico del Vulture d’Angelo 2013, Basilikata, Italien

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 4634

Omdöme: Ett mycket personligt och överraskande tillgängligt vin på den ibland lite ogina aglianicodruvan, men som här visar sig från sin mest delikata sida. Bjuder på en mogen, fintextuerad sammetslik struktur i en behagligt avrundad, fatpräglad, lång, mogen körsbärsfrukt med utvecklade inslag av läder och muskot. Ett höjdarvin till en finare köttbit på lamm, nöt eller vilt – och till reapris.

Bra köp – mycket för pengarna

Lion’s Lair Shiraz Cinsault Mourvèdre Grenache 2014, Sydafrika

Pris: box 3 liter/229 kr Systembolagsnummer: 2006

Omdöme: Exponerar en landstypisk ton av rökta charkuterier och stall som dock är något nedtonad i den mörkbäriga, något kryddiga, generösa smaken med stråk av lakrits, fat och mörk choklad. Ett bussigt och klart grill- och köttvänligt vin i enkel men välgjord stil.

Calabuig Tempranillo 2014, Valencia, Spanien

Pris: 59 kr Systembolagsnummer: 2714

Omdöme: En för priset riktigt trevlig spanjor med solmogen röd bärighet, mörka körsbär och fatvanilj i publikt drickvänlig, lättförståelig och bussig stil som borde kunna bli en ny favorit för många i lågpriskategorin.

Château La Bourée 2014, Bordeaux, Frankrike

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 3065

Omdöme: En enkel men ursprungstypisk bordeaux med tät mörk bärighet, korint- och kaffetoner i rättfram, något alkoholfet, strävt matkrävande stil till bra pris.

Carmen Gran Reserva Cabernet Franc 2012, Chile

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 6221

Omdöme: En tanninrik och rätt stram, ambitiös chilenare med intensiv svartvinbärston med lite druvtypiska gräsiga stråk i matvänlig, fattonad, tilltalande stil. Drick med fördel vinet till kötträtter med lite feta tillbehör eller såser för att sordinera strävheten.

Alde Gott Pinot Noir 2013, Baden, Tyskland

Pris: 139 kr Systembolagsnummer: 5484

Omdöme: Tyskland imponerar allt mer med sina pinot noir-viner. Här bjuds en druvtypisk doft av solmogna jordgubbar, örter och kryddor som går igen på den relativt lätta, friska, fatsminkade och harmoniska smakpaletten. Fungerar fint till allt från smakrika fiskar till anka, kyckling, griskött och lamm.

Rust en Vrede Estate 2012, Sydafrika

Pris: 269 kr Systembolagsnummer: 12356

Omdöme: Ett av Sydafrikas riktiga ikonviner som alltid exponerar hög ambitionsnivå och kvalitet. Smakar utsökt redan nu med en harmonisk, elegant, generös mörk bärighet med stråk av cederträ, choklad och delikata rostade fatinslag i en fin struktur som även indikerar god lagringspotential. Ett köttvin av ypperlig klass.