Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gödselskatt eller inte – en skitfråga?

Alliansen är kritisk till de rödgrönas förslag på att återinföra skatten på handelsgödsel.

På tisdagen besökte riksdagsledamot Lars Beckman (M) Alborga potatisskaleri i Gävle för att uppmärksamma frågan.

– Det är en ren straffskatt som förstör svenska bönders konkurrenskraft mot utlandet, påstod han.

De rödgröna vill ha skatt på gödsel för att minska användandet och den negativa effekten på miljön. Men Lars Beckman (M) tror inte att beskattning skulle ha den effekten.

– Det finns inget alternativ till handelsgödsel. Lantbrukarna skulle tvingas köpa det ändå för att kunna bibehålla en storskalig produktion, säger han.

Fördelar med konstgödsel

Gun Eriksson på Alborga potatisskaleri odlar potatis som hon säljer främst till Sandvikens kommun och Ikea i Valbo. Hon påpekar att fördelarna med konstgödningen är så pass stora att hon hellre skulle lägga ned produktionen än att gå över till ekologisk odling. För henne skulle gödselskatten innebära en kostnad på cirka 4 000 kronor om året.

– Skatten är marginell, det är inget jag står och faller med. Men det är en straffskatt som ändå inte ändrar miljöpåverkan. Ska jag betala en skatt vill jag att den gör nytta någonstans. Det anser jag att den inte skulle göra, säger hon.

Få tillverkare

Tidigare beräkningar pekade på att kväveläckaget i Sverige skulle vara 1 500 ton mindre per år om det fanns en skatt jämfört med om den togs bort. Hur det ser ut i dagsläget är dock oklart. Men sedan skatten slopades 2009 har handelsgödsel inte blivit billigare. En rapport från Stadskontoret från förra året visar att priserna i stället ökat. En orsak skulle enligt rapporten kunna vara att det finns för få tillverkare och återförsäljare.

För de ekologiska odlarna innebär inte skatten någon skillnad eftersom de inte använder fabrikstillverkat gödsel. De använder i stället vanlig dynga.