Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har Lanner vunnit förut

Det har gått 20 år sedan Mats Lanner vann Gefle Open senast och det är tio år sedan han spelade sin senaste tävling.

Men i eftermiddag, 13.20, slår den svenska golflegenden ut från Avans tionde hål när Gefle Open modell 2011 startar.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Jag har så många fina minnen härifrån, säger den nyblivna 50-åringen.

Annons

I början av 1980-talet var det Anders Forsbrand, Ove Sellberg, Magnus Persson och just Mats Lanner som såg till att svensk golf verkligen placerades på kartan och började ta hem segrar på Europatouren.

Något som nu har blivit vardagsmat.

– Men det var de här killarna som var föregångare och som man såg upp till. De öppnade helt klart portarna för alla andra, säger Peter Hedblom över en hamburgare i golfrestaurangen tillsammans med Lanner.

Den vänskapen byggdes upp när göteborgaren var här och spelade på 80-talet och sitter i än i dag. Peter var caddie åt Mats i någon av de tidiga upplagorna och samma jobb hade också lillasyster Madde några år senare.

Inte mindre än fyra titlar har den glada och sympatiska golfaren plockat hem på banan i Gävle. 1986, -87, -89 och -91 stod han där med segerpokalen.

– Jag kom i håg att jag blev ikastad i vattnet där borta efter en seger. Men det har hänt väldigt mycket sedan jag var här senast. Då var det där klubbhuset och vi spelade på den här gamla banan, säger Mats och pekar med en klubba.

Sedan dess har förstås restaurang, golfshop och ett nytt stort klubbhus tillkommit. Plus 18 nya hål på Avan där årets upplaga av tävlingen avgörs. Lanner har precis kommit in efter en träningsrunda där han har bekantat sig med banan.

– Den ser jättefin ut. Men tuff. Om det blåser lite dom här dagarna kommer det att bli en riktig utmaning. Men samtidigt otroligt roligt då jag har försökt att göra den här comebacken i några år nu just här i Gävle.

Vänskapen med familjen Hedblom – där Peter är värd för tävlingen – spelar förstås in.

Tidigare år har det inte passat in i ett pressat schema men nu har Lanner en ledig vecka från sitt ordinarie jobb som domare på Europa- och Challengetouren där det blir runt 180 resdagar på ett år.

– Så jag tog familjen med mig hit och 14-åriga sonen Tobias går som caddie. Han är själv på väg att bli en riktigt duktig spelare och det ska bli en upplevelse, säger Mats med ett skratt.

Men det finns också en hel del portion allvar med comebacken. Han har förstås gått ett antal rundor varje år även om han inte tävlat sedan Scandinavian Masters 2001. Det är tio år sedan.

– Men när du väl står där och ska slå ut så kommer tävlingsmänniskan fram. Jag måste säga att jag siktar på att vinna men är förstås samtidigt väldigt medveten om att då krävs det extremt mycket.

– Men blir det tre dagar stolpe in så vet man ju aldrig...

Sedan kommer det där leendet igen.

Mats Lanner är tillbaka i Gävle och det syns att han gillar det väldigt mycket.

Mer läsning

Annons