Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedblom blir förste svensk att ta en major

Peter Hedbloms tränare Gary Gilchrist jublade framför tv-soffan i söndags.

Nu hävdar amerikanen att Gävlesonen har potential att bli topp tio i världen.

– Alla säger att Stenson blir förste svensk att vinna en major, men jag tror på Peter, säger han.

Annons

Floridabaserade Gary Gilchrist har hjälpt Peter Hedblom de senaste åtta åren, främst i samband med försäsongsträningen. Men när Hedbloms golfspelande strulade som mest i somras gjorde Gilchrist även en snabbutryckning till Tyskland under BMW International Open.

I går följde han sin adept på vägen mot tredje Euorpatourtiteln via amerikansk tv.

– Det kändes jättehärligt, jag är stolt över att han kunde komma tillbaka. När han förlorade särspelet veckan innan trots att han spelade bra kunde han ha grävt ner sig, så jag älskade verkligen att se honom studsa tillbaka och vinna. Sättet han spelade de tre sista hålen på var verkligen stabilt och kommer att ge en hel del självförtroende, säger Gilchrist.

Hedbloms tränare har en egen golfakademi i Florida där han tränar upp ungdomar, men han har också hand om norska stjärnan Suzann Pettersen och har tidigare gjort Paula Creamer och Michelle Wie till stjärnor.

– Det ger mig förstås personlig tillfredsställelse. Och eftersom jag har 50 studenter kan du tänka dig hur spännande det är för dem att få se Peter spela.

– Det visar också att min träning hjälper. Att jag inte bara hjälper folk att spela golf, utan att jag också hjälper folk att vinna.

– Det är lätt. Året innan hade han haft ett fantastiskt år. Han hade höga förväntningar och satte mer press på sig. Han började titta mer på att nå sitt mål och bli bland de 50 bästa i världen i stället för att spela golf.

– Därför är jag stolt över hur han har kommit över det. Det är inte lätt att komma ur en sån svacka. Det är lite samma nu, han kommer att ha mer förväntningar på sig själv och måste försöka njuta och vara avslappnad.

– Om man kan vinna på Europatouren kan man vinna i USA. Europatouren blir starkare och starkare, fler av topp 10-spelarna kommer från Europa. Allt är upp till vad Peter själv vill, men jag tror att han kan vara bland de 20 bästa i världen, om han är tillräckligt mentalt stark till och med topp 10.

– Mycket handlar om det mentala, att lära sig kontrollera sina känslor under press.

Enligt Gary Gilchrist är den stora utmaningen inom svensk golf att få en svensk herrvinnare i en major. Och själv har han sina funderingar...

– Alla säger att Stenson blir förste svensk, men jag känner Peter och tror att han har spelet. Han gör alltid bra ifrån sig när han är med i en major, han måste bara få spela fler. Och det får han ju göra om han tar sig upp bland de 50 bästa.

Gilchrist avslutar med att konstatera att Hedbloms framgångar är bra för svensk och europeisk golf.

– Han är en av de största personligheterna inom golfen. Han visar att det här spelet inte måste vara så seriöst utan att det kan vara kul också.

Mer läsning

Annons