Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedblom vill ha repris

Peter Hedblom har spelat proffsgolf i tjugo år. Men aldrig har han – trots ett par vinster på Europatouren – upplevt sådan atmosfär och sådan stöttning från publiken runt banan, inte minst från supportrarna hemifrån, som när han blev tvåa på Arlandastad i fjol. – Det var otroligt häftigt, säger Peter. Det vore skönt att få uppleva det på nytt.

Annons

I dag har han chansen att lägga grunden till en liknande aha-upplevelse. Då startar SAS Masters på Arlandastads bana igen. Och med en Peter som är sugen på att komma igen efter att endast ha fått spela två ronder vid PGA-mästerskapet på Oakland Hills i Michigan, USA.

– Men det var också en upplevelse att få vara med om. Inte att bli utslagen men att få känna på en så otroligt svår bana. Visst var den lång och smal men framförallt hade den otroligt knepiga greenområden. Det märktes att jag hade haft några veckors vila från tävlingsgolf. Många slag försvann i de tjocka ruffarna runt greenerna.

Sju gånger har Peter – förutom sina två vinster; i Marocko 1996 och Malaysia 2007 – blivit tvåa på Europatouren.

– Det är lite för många andraplaceringar. Men jag har både förlorat i särspel och inte riktigt lyckats ta chansen när jag haft läge.

En av andraplaceringarna tog Peter tidigare det här året, i Malaysia. Han hade en bra period österut i golfvärlden under försommaren med även en fjärdeplats i Abu Dhabi och en sjätte i Dubai.

– Det jag gjorde ganska bra i Michigan, framförallt första ronden, var drivarna och järnslagen. Hoppas att det håller i sig under den här veckan och att puttningen blir stabilare.

Startfältet på Arlandastad håller bättre klass det här året än förra. Förutom några yngre spelare från den amerikanska proffstouren har den svenska proffseliten mött upp betydligt bättre i år med namn som Robert Karlsson, Daniel Chopra, Niclas Fasth, Peter Hansson och veteranen Jesper Parnevik. Plus ett antal unga stjärnskott med Alexander Norén i spetsen.

Daniel Chopra, med två segrar på USA-touren, har inte spelat i Sverige sedan 2001 och tillhör dom som kan scora riktigt lågt när han får igång sin birdiemaskin.

En riktig publikboll har Peter hamnat i när han startar på tionde tee klockan 08:20 i dag. Jesper Parnevik och PGA-spelaren Dudley Hart är de andra två.

– Det blir kul att spela ihop med Jesper. Han drar alltid mycket folk, säger Peter.

Bollen efter är inte mindre publikdragande: PGA-amerikanen DJ Trahan tillsammans med Robert Karlsson och engelsmannen Dick Dougherty.

Efter Arlanda tar Gävlespelaren en vecka ledigt och därefter går touren vidare med Scottland, Schweiz och Tyskland till att börja med.

– Det är mycket kvar av säsongen ännu, så det kanske kan bli ytterligare någon andraplats, skrattar Peter.

Annons