Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta golfare kyler ned sig i Sandviken

Ishockeyns juniorkronor spelar just nu JVM på amerikansk mark. Ett par av Gästriklands och Sveriges bästa golfjuniorer har under några veckor bytt den amerikanska söderns värme mot snö och kyla i Sandviken.

Annons

Men när hockeyjuniorerna återvänt till serielunken i Sverige, är golfarna tillbaka på sina skolor i Texas (Daniel Jennevret) och Arizona (Erik Oja).

Sporten kunde inte låta bli att placera dem i vinterns höga snödrivor. Med luvorna på och med golfklubbor som hjälp att pulsa med, tog Daniel och Erik säte i mer än meterdjup snö. Samtidigt som kvicksilvret på termometern pendlade mellan 10 och 15 minusgrader.

Som jämförelse var det vid samma tidpunkt +20 i Jennevrets amerikanska hemstad Fort Worth och +23 i Ojas Tucson.

Daniel inleder i början av januari sin fjärde termin vid Texas Christian University i Fort Worth utanför Dallas, medan Erik ska börja sin andra vid University of Arizona i Tucson. Båda har klarat studierna på ett fullt godkänt sätt och är dessutom ordinarie i sina respektive skolors golflag.

I de amerikanska universitet som satsar på golf återfinns många av världens bästa juniorer. Både Daniels och Eriks skolor har som mål att nå slutetappen och i början av juni kämpa om att bli USA:s bästa golfuniversitet. Daniels skola är rankad något högre än Eriks men har inte lyckats lika bra under hösten som man gjorde för ett år sedan.

– Vi har egentligen ett bättre lag nu men spelade ett par dåliga tävlingar i början av hösten. Nu ska vi rycka upp oss, säger Danne.

Både Daniel och Erik inleder det här året sina sista säsonger som juniorer. Den förre har haft stora framgångar i det svenska pojklandslaget med vinster i såväl VM som EM. Nu är siktet inställt på amatörlandslaget och att få spela VM:

– Det borde finnas en bra chans ifall jag kan stabilisera spelet. Många av dom som var amatörer 2010 har gått över till proffslägret, så det gäller att ta vara på den möjligheten.

Något proffsspel finns inte i sikte så länge Daniel och Erik fortsätter sina studier i USA. För att få plugga och komma i åtnjutande av skolornas stipendier med bland annat gratis utbildning måste de vara amatörer.

– Fast jag måste erkänna att jag börjar bli trött på att spela amatörgolf. Några som jag mött i pojk-VM har struntat i fortsatta studier och redan slagit igenom som proffs.

Ändå finns det inga planer på att hoppa av studierna.

– Nää, att så småningom ta en universitetsexamen är ju en bra grund att stå på oavsett vilken väg golfen tar så småningom, säger både Daniel och Erik.

Och även om jul- och nyårsledigheten varit avkopplande, känns det inte helt fel att få lämna snödrivorna och göra en omstart på fräscha, fina golfbanor i den amerikanska söder där båda huserar.

Mer läsning

Annons