Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus har golfen i blodet – målet är att bli proffs

Ibland är det inte så svårt att välja idrott.
Det finns liksom redan i blodet när man föds. Fråga bara Linus Lilliedahl som blivit utnämnd till månadens junior i juli efter fina framgångar på golfbanan.
– Pappa är golfpro i Mackmyra och mamma har också varit tränare. Jag började väl med en sån där liten plastklubba innan jag ens kunde gå, skrattar 17-åringen.

Annons

Linus har golfen i blodet – målet är att bli proffs

Vi pratar om en riktig golffamilj från Sandviken där småbröderna Oliver, 13 år, och Elliott, 9 år, självklart också är hängivna golfare. Men de får ursäkta liksom pappa Rickard och mamma Susanne.

Det är Linus som har kommit längst och redan har skaffat sig meriter från svenska ungdomslandslaget och är en stor tillgång för Högbos elitserielag.

Han har haft en fin sommar där han förutom bra spel för Högbo också kom åtta under tuffa förhållanden i Skandia Tourtävlingen i Västerås som också gällde som JSM. Meriter som juryn till Månadens junior fastnade vid.

– Det har väl gått helt okej. Man vill alltid vinna men konkurrensen är tuff och jag tävlar mot dom som är lite äldre än mig också.

Han är rankad bland landets fem bästa 94:or men precis som han säger tävlar han oftast mot de som är äldre.

Till vardags sker det på Skandia Tour elit som är den högst rankade av fyra olika kategorier. Där får landets 40 bästa ungdomar upp till 21 år vara med. Han har alltså fyra år kvar där...

Precis som sig bör har han stora drömmar och mål.

– Alla som börjar med hockey snackar ju om NHL. För mig är det långsiktiga målet också att bli proffs och kunna leva på golfen. Det är dit jag vill till slut, säger Linus.

Men han inser också att hans karriär precis har börjat och det går att skynda långsamt. Han har nu börjat i årskurs två på John Bauergymnasiet i Gävle där han läser idrott och hälsa.

– Jag får chans att träna golf sex timmar i veckan och jag trivs jättebra. Först ska jag gå färdigt skolan här hemma och sedan siktar jag på att få ett stipendium och komma in på ett college i USA. Men jag vet att det blir tufft och enda sättet är att träna hårdare och bättre än alla andra.

Därför går det inte en dag under säsongen här hemma som han inte slår på en golfboll. Oftast på banorna i Gävle men också i Mackmyra där han får proffshjälp av pappa Rickard som också är hans tränare.

– Det funkar bra. Vi vet var vi har varandra och ingen känner mig bättre än han. Det är såklart en trygghet.

I planen för collegespel i USA ingår det stora målet att ta en plats i det svenska EM-laget för spelare upp till 18 år. Han var riktigt nära att komma med redan den här sommaren men jobbar stenhårt för att ta en plats om ett år i stället.

– Det är ett perfekt skyltfönster som de collegeansvariga har koll på. Dit vill jag väldigt gärna, säger Linus.

Han vet också vad han ska jobba med.

– Jag har oftast börjat tävlingarna riktigt bra med en eller två kanonrundor och har varit med i täten. Men jag har haft svårt att hålla i det hela vägen och där måste jag bli stabilare. Det var bland annat den motivationen jag fick när jag inte blev uttagen till EM nu.

Men förbundsfolket har uppmärksammat Linus som redan varit med på två läger i Spanien med ungdomslandslaget och även tävlat i England under svensk flagg.

Mer läsning

Annons