Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusresultat för gästrikeklubbarna

Golfsäsongen sjunger på sista versen. Många golfklubbar gör det också – men inte i Gästrikland. Tvärt emot trenden på andra håll i landet med vikande medlemsunderlag, färre gästande spelare och sviktande ekonomi redovisar klubbarna i Gästrikland plussiffror.

Annons

Så här säger exempelvis Calle Sandegård, klubbchef i Högbo:

– Vi har haft en bra golfsommar med ökning av antalet medlemmar och rekord när det gäller besök av spelare från andra klubbar. Så vår ekonomi ser hyfsad ut.

Totalt äger de sex klubbarna i Gästrikland, inklusive Mackmyra och Trebo, 125 golfhål.

De har mer än 9 000 medlemmar och besöktes under sommaren av cirka 43 000 gäster från andra klubbar som betalade omkring tio miljoner kronor i spelavgifter.

I Gävle gör Arne Steen med ålderns rätt sin sista säsong som klubbchef. Han kan göra det med högburet huvud, trots att klubben inför 2009 har tappat sina serielag i den högsta divisionen:

– Vi har en stabil ekonomi att luta oss emot inför framtiden. För det första behåller vi våra medlemmar, vi gör till och med ett litet plus. För det andra kommer säsongen 2008 att bli klubbens näst bästa någonsin ekonomiskt sett. Trots att vi gjort investeringar för nästan tre miljoner kronor.

Ändå redovisar Gävle, till skillnad från övriga klubbar, något färre besök av gästande spelare. En förklaring kan sökas i att klubbens tre banor stängdes ett antal dagar på grund av de ihållande höstregnen för några veckor sedan.

Nästan 18 000 besök är med tanke på detta något de flesta klubbar bara kan drömma om.

– När man studerar årets siffror ska man komma ihåg att 2007 var en rekordsommar för Gävle GK, säger Arne Steen som vill betona att han haft en fantastisk tid i klubben.

Högbo GK har i seriespelet avancerat en division med såväl dam- som herrlag.

– Våra herrar spelar återigen i elitserien. Och eftersom vi har ett relativt ungt men ändå ganska rutinerat lag är det för att stanna kvar den här gången, säger Calle Sandegård.

Högbo har i år fått en del nya medlemmar som flyttat till Sandviken. Och dessutom många nybörjare som gör att medlemstalet ökar.

– I det avseendet har det blivit ett trendbrott. Den här sommaren har vi haft fler deltagare på våra kurser för nybörjare än på många år.

Även i Hofors redovisar klubbchefen Hans Bergström en bra säsong:

– Trots det myckna regnandet periodvis har vi haft banan stängd endast en dag. Och fortfarande håller den bra skick.

Orsaken till att Hofors har så många medlemmar jämfört med övriga klubbar i Gästrikland, är att cirka två tredjedelar kommer från andra delar av Sverige. Dessutom har klubben en speciell kategori benämnd greenfeemedlemmar.

– Det är dom som i princip står för vår medlemsökning jämfört med förra året, säger Hans.

En nyhet är att klubben någon gång i mitten av nästa sommar inviger ett nytt hål. Det är det nuvarande 16:e hålet, par fyra, som förlängs till par fem.

– Hela hålet, som kanske blir banans svåraste, ligger klart redan nu bortsett från att vi väntar till våren med att så in greenen, berättar Hans Bergström.

Älvkarleby GK gjorde efter förra säsongen om sin medlemsstruktur från traditionellt medlemskap till spelrätter.

– Det gjorde inledningsvis att en hel del medlemmar hoppade av under hösten och vintern. Men i våras och under sommaren kom många tillbaka, så nu står vi på samma medlemsantal som förra hösten. Och fortfarande säljs det nya spelrätter, berättar klubbchefen Peter Stenberg. Så den förändringen blev positiv för klubben.

Antalet besökande gäster är oförändrat jämfört med året innan, men eftersom avgifterna höjdes något har de totala intäkterna ökat med cirka 100 000 kronor.

Utöver de fyra klubbarna med tävlingsverksamhet finns inom Gästrikland även pay-and-play-klubbarna Mackmyra, 9 hål, och Trebo, 18 hål.

Förutom gästbesök har de även utbildningsverksamhet och slussar över många nya spelare till de övriga klubbarna.

Annons