Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens GK – ny medlem i förbundet

På lördag invigs Sandvikens Golfklubb. Den gamla korthålsbanan som ligger på ängarna vid Trebo söder om Sandvikens centrum har fräschats upp, dubblerats i antal hål till 18 och fått officiell status.
– Klubben tillhör nu Svenska Golfförbundet och det firar vi med en tävling på lördag, berättar en av de fem ägarna, Jonas Florin.

Annons

Från början hade banan nio korthål, var öppen för alla – så kallad pay-and-play-bana – och drevs av bröderna Roger och Urban Nyberg. Kvaliteten på hålen var inledningsvis något tvivelaktig.

Sen kom P-O Eriksson, tidigare chef för Sandvik, in i bilden. Han utökade banan med ytterligare nio hål där både par 4- och par 5-hål ingår.

Nu har banan övertagits av en ny ägarkonstellation om fem personer vars mål inledningsvis varit att klubben ska få plats i Svenska Golfförbundet.

Men också att på lång sikt höja anläggningens kvalitet och därmed få såväl fler medlemmar som gästande spelare.

Greenerna har förbättrats allt eftersom och när Sporten provspelade banan inför lördagens invigning kan det konstateras att den håller riktigt hygglig klass. Fairways är bredare än tidigare och de nya, oftast upphöjda, små greenerna av skaplig kvalitet.

– Men det är ingen lättspelad bana, säger klubbens pro Bosse Hedström, som var vår guide och medspelare under testet. Funktionärer från Gästrike-Hälsinge Golfförbund har varit här och gett banan en så kallad slope, en officiell värdering som gör att vi kan sätta handicap på våra nya medlemmar.

Än så länge ser sig klubben som ett komplement till storebror, Högbo GK.

– Våra ekonomiska resurser är ju inte av deras klass, påpekar Jonas Florin. Men vi satsar på att förbättra oss år från år och ska inom kort både bygga klubbhus och utveckla det övningsfält som redan har besökts av många spelare från orten under de senaste åren. Och där det är möjligt vill vi gärna ha samarbete med Högbo.

Redan helgen efter invigningen ska Sandvikens GK:s första klubbmästerskap arrangeras.

–Vi har cirka 60 medlemmar, av vilka några redan är riktigt duktiga, säger Jonas. Favoritskapet till det första mästerskapsguldet bör dock ligga hos vår pro, Bosse Hedström.

Denne har under sommaren både jobbat med gröna-kortet-kurser, utbildat ungdomar från närområdet men även hållit i banjobb och en mängd övriga frågor. Kort sagt varit något av allt-i-allo för den nybildade klubben.

– Förutom att få fler medlemmar har förbättring av banan högsta prioritet. Vi startar nästa år med att öka storleken på greenerna och det hoppas vi kunna göra med tre hål per säsong under de närmaste åren, säger Bosse.

Fotnot: I och med att Sandvikens GK nu är medlem i Svenska Golfförbundet kan dess medlemmar med officiell handicap spela mot avgift på andra klubbar inom och utom landet.

Mer läsning

Annons