Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gömda är de

Debatten har rasat kring Liza Marklunds bok ”Gömda” sedan författaren Monica Antonsson kom ut med boken Mia – Sanningen om ”Gömda”. Och Monica Antonssons version av fallet Mia motsvarar inte till punkt och pricka Marklunds berättelse om ”Mia”, kvinnan som i ”Gömda” misshandlades och förföljdes av sin före detta fästman.

 

Men spelar det någon roll? Spelar det någon roll att varje detalj i berättelsen om en misshandlad kvinna inte överensstämmer med verkligheten, när historien om Mia på ett eller annat sätt delas av så många andra kvinnor? På Newsmill kallar Liza Marklund Mias berättelse för ”...en djupt subjektiv bild av en hotad och misshandlad kvinnas helvete.” Och så är det naturligtvis. Men fenomenet i sig. Det är allmängiltigt.

Liza Marklunds bok ”Gömda” handlar om mäns våld mot kvinnor. Detaljerna i det enskilda fallet är därför på det hela taget långt ifrån lika intressanta som det faktum att mäns våld mot kvinnor existerar. Att män misshandlar, förnedrar och mördar kvinnor de säger sig älska.

Även om Liza Marklund putsat historien är berättelsen om Mia trots detta i sig inte ett falsarium. ”Mannen med de svarta ögonen”, den före detta fästmannen, är dömd för misshandel av Mia. Han erkänner själv att han misshandlat henne. Och om vi väljer att se det hela i ett något större perspektiv; om vi väljer att se mäns våld mot kvinnor som en del av vår kultur, som ett samhällsproblem världen över, i stället för att se Mia som en enda kvinna och hennes öde som en enda kvinnas öde. Ja, då är de exakta omständigheterna i varje del av historien om Mia i sig inte av någon avgörande betydelse.

Den enda egentliga invändningen som finns gentemot Liza Marklunds val att kalla ”Gömda” för en ”sann historia” i stället för en berättelse som ”bygger på en sann historia” är att Marklund genom att göra detta gjort det möjligt att än en gång avfärda och ifrågasätta existensen av ett brott som så uppenbart existerar. När Marklund och ”Gömda” nu ifrågasätts väcks åter tvivlen. Vilket riskerar leda till att kvinnor felaktigt kommer att misstänkliggöras och anklagas för att ljuga. Genom att öppna upp för ett ifrågasättande av boken ”Gömda” öppnade Marklund även upp för en misstro gentemot kvinnor som lever sina dagar i ett helvete förklätt till familj.