Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gomorra

Gomorra
Regi: Matteo Garrone

Med: Toni Servillo, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale med flera

Filmstaden, Gävle

När får jag börja jobba med er?
Lillpojken frågar. Han längtar efter att växa upp och bli stor och gangster. Det är lika självklart som att börja skolan.
Inträdesprovet i den italienska camorran – att ta emot ett skott iklädd skyddsväst.

Camorran är en form av organiserad brottslighet som har sitt fäste i Neapel, upplyser Wikipedia kortfattat.

Men författaren Roberto Saviano avslöjade allt i sin sensationsskapande bok "Gomorra". Han beskrev inifrån en mäktig kriminell organisation som i det närmaste fungerar som en stat i staten. Saviano blev dödshotad och tvingades gå under jorden.

Han kallar "Gomorra" en sann roman, namnen är autentiska. Filmen efter boken kan istället kallas fiktiv dokumentär.

Den börjar med ett blodbad på fåfänga gangsters i ett solarium. Och det är lite typiskt. Att upprätthålla myten är uppenbarligen grundläggande för den organiserade brottsligheten. Den vårdar sitt rykte, vare sig det gäller att sköta naglar och frisyr eller demonstrera hänsynslöshet. Det är ju skräcken man inger som bevarar systemet.

Verklighetens camorrabossar hatade Savianos bok, men det sägs att de gillade filmen. De var smickrade över att bli avslöjade, bara det skedde på bio. Som i "Scarface".

Snacka om sjuk romantisering.

Men det mest skrämmande är inte lockelsen i gangsterlivet. Det avgörande är hur fattiga människor i princip föds in i camorraklanernas våld.

Jag vet inte hur det är med boken: men filmen lyckas med att skildra just hopplösheten, det fruktlösa i att försöka ta sig ut.

"Gomorra" följer bland annat två unga galningar som stjäl ett vapenlager, en syfabriksägare som gör ett ödesdigert misstag, en penningkurir, och en pappa som i hela sitt liv försökt hålla sin son borta från gatorna.

Här är slitna förortskvarter och ett dammigt, förtorkat italienskt landskap. I ett känsloladdat reportage från en hård värld.

Episoderna håller samman filmen. Det gör den lättare att se; om man nu kan säga så, om något som är rakt igenom fruktansvärt sorgligt.