Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör en skulpturpark vid Gasklockorna!

Kulturredaktionens politikerenkät inför valet har fått fart på den lokala kulturdebatten. Med det här inlägget förklarar sig Miljöpartiet i Gävle vara sig det enda partiet med en uttalad kulturpolitik. Och lovar driva frågan om en skulpturpark i Gasklockorna.

Gävle är Sveriges skulpturstad. Så har vi med stolthet kallat oss och med rätta. I vår stad finns många statyer från olika tidsperioder och de berikar vår stad.

För många år sedan gav till exempel Konstcentrum ut en skrift med titeln ”Skulpturstaden Gävle – en vägledning”. Där skriver dåvarande kommunalrådet Eva Gillström och kulturchefen Inga Lundén att Gävle har en ovanligt rik skatt av skulpturer utomhus i offentlig miljö. Den följdes av skriften ”Konsten mitt ibland oss” där kommunalrådet Carina Blank skriver att Gävle är en av Sveriges mest intressanta skulpturstäder.

Vi kan vara stolta över att vi i vår stadsmiljö möter en mängd statyer, allt från populära statyer som Allan Runefelts Getgubben men främst är naturligtvis Henry Moores Tredelad vilande figur, draperad på Slottstorget.

Men nu håller vi på att tappa epitetet Sveriges skulpturstad. Vi har fått konkurrens av Borås som vartannat år anordnar en Internationell Skulpturbiennal, i år för fjärde gången. Det är en utställning som fått stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt och som lockar konstälskare till staden.

I Borås berikar man genom utställningen stadens eget innehav av skulpturer och dessutom lockar man besökare till själva utställningen som kreativt tar till vara stadens olika platser för tillfälliga skulpturer. I år är 28 konstnärer inbjudna till Biennalen.

Vad kan vi i Gävle göra för att återta ställningen som Sveriges skulpturstad?

Vårt utgångsläge är gott. Ylva Bandmann har föreslagit att vi borde göra något åt området kring Gasklockorna. Där är det tomt och öde när det inte pågår någon verksamhet. Men miljön och läget är fascinerande. Där möter Gävle havet.

Varför inte anlägga en skulpturpark i det området?

Vi föreslår att Gävle också anordnar en Internationell Skulpturbiennal, de år när Borås inte har sin biennal. Skulle vi inte kunna ha den första redan nästa år, sommaren 2015.

Det skulle sätta Gävle på kartan som en kulturrik, innovativ och handlingskraftig stad, väl värd ett besök!

Miljöpartiets kulturgrupp, Ylva Bandmann, Kiki Larsson, Kerstin Monk