Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör om. Gör rätt.

Oppositionen tog slutligen initiativet i Fas 3-frågan. Genom ett utskottsinitiativ lyckades man följaktligen också igår, med röstsiffrorna 152-149, sätta stopp för inslussningen av ytterligare människor i Fas 3.

Regeringen ålades därmed att korrigera de brister som idag finns. Brister som regeringen själva sett men inte åtgärdat. Ett lysande initiativ eftersom Fas 3 visat sig vara en långt ifrån effektiv arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Regeringspartierna var dock missnöjda med oppositionens agerande, trots påstådd insikt om problemen med Fas 3.

En självklarhet. Gårdagens beslut rörande Fas 3 samt sjukförsäkringen i kammaren utgör ytterligare ett monumentalt bakslag och en generande prestigeförlust för regeringen.

Konstitutionsutskottets vice ordförande, Moderaten Per Bill, kallade initiativet i en intervju i Svenska Dagbladet för missbruk av reglerna. Vilket det inte på något vis är. Möjligheten att ta denna typ av initiativ för utskotten är lagstadgad, principen är dock att möjligheten skall brukas restriktivt.

Riksdagen har genom utskottsinitiativet ifråga om Fas 3 stärkt sin egen roll i det parlamentariska systemet. Det är uppfriskande att se, inte minst med tanke på att Riksdagens ledamöter under allt för lång tid nöjt sig med rollen som passivt röstboskap.

Att kalla initiativet för missbruk av reglerna är därför ett mycket snävt sätt att se på saken. Möjligheten till utskottsinitiativ finns, och bör brukas när brister uppdagas ifråga om så viktiga system som arbetsmarknadspolitiska åtgärder som Fas 3. Regeringen har möjlighet att korrigera resultatet av sina egna beslut, avstår man från att göra detta är det inte mer än rimligt att Riksdagen sätter press på regeringen att vidta åtgärder. Vilket man nu alltså gjort.

Utskottsinitiativet kan dock förvisso ses som problematiskt eftersom det rubbar tidigare ordning. Men med ett svajigt parlamentariska läge och åtgärder som det finns stark kritik mot bland befolkningen är oppositionens agerande snarare en demokratisk självklarhet.

Gårdagens beslut och oppositionens initiativ utgör därför en välbehövlig vitalisering av Riksdagens arbete. Vilket omöjligt kan vara negativt för den demokratiska processen.