Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör som i Schweiz!

Jag anser att det är viktigt att få en bild av hur utbyggnaden av Strömvallen påverkar miljön på andra sidan Gavleån. Det får mig att minnas hur jag förvånades och imponerades av en form av lokal demokrati i Schweiz.

Schweiz är till stora delar mycket kuperat med nyproduktion av byggnader i branta lägen och självfallet väcker detta frågor om byggnadens inverkan på omgivningen. Lösningen på 90-talet var krav på att byggherren byggde en kontur av enkelt regelverk som markerade byggnadens volym. Det framgick då tydligt vilken utsikt som försvann och vad som fanns kvar. Grannar och lokalbefolkningen kunde därefter lämna in synpunkter enligt affischerad information på den blivande byggplatsen.

Vet inte om lagstiftningen har ändrats i Schweiz, men själv har jag föreslagit förfarandet vid olika diskussioner och även använt det vid mindre byggprojekt.

I Schweiz var det byggherren som svarade för konstruktionen av det enkla regelverket och kostnaderna.

Det är enligt min mening olyckligt om varken byggherren eller kommunen anser sig kunna svara för dessa kostnader i Gävle.

Om så är fallet kanske de lokala tidningarna kan starta en insamling för att bygga en kontur så att Gävleborna ska få möjligheter att tycka till om byggplanerna.

Även för politikerna kan det vara en hjälp att få volymerna markerade med enkla träribbor och band.

Före detta Gävlebo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel