Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Glädjande protester mot gruvbrytning!

Annons

Folk i Aspeboda är förbannade: Ett australienskt gruvföretag har fått tillstånd att leta efter mineraler i bygderna. Rädslan är stor att naturvärden och kulturmarker ska förstöras – för även om det tillsvidare bara är fråga om prospektering så innebär även det att kan borras och även att skog avverkas, för att maskiner ska kunna forslas fram. Och skulle det en dag komma till brytning blir ingreppen alltid stora och aldrig fullt ut reparabla.

Det gläder mig att folk i trakten har överklagat till myndigheterna. Sverige har en väldigt liberal, för att inte säga nyliberal minerallagstiftning som gör det billigt för utländska företag att leta efter guld i Sverige – guld som ofta blir till sand för befolkningarna på plats.

Det gläder mig att folk i trakten har överklagat till myndigheterna. Sverige har en väldigt liberal, för att inte säga nyliberal minerallagstiftning som gör det billigt för utländska företag att leta efter guld i Sverige – guld som ofta blir till sand för befolkningarna på plats.

Faktum är att överklagandena till myndigheten Bergsstaten har ökat kraftigt på senare år. Myndigheten som hanterar ärendena fick förra året in fem gånger så många överklaganden som året dessförinnan och funderar på att anställa fler handläggare. Och ilskan väller fram på många håll i detta avlånga land. I Skåne är hundratals markägare och vanliga boende upprörda över ett företag som vill prospektera efter ämnet vanadin. I sameland är striderna hela tiden heta. Liksom även i Dalarna, där inte minst storbolaget Boliden ständigt letar efter nya möjligheter till gruvdrift. Oftast vinner prospektörerna och gruvbolagen, i alla fall när det gäller själva rätten att undersöka förekomsten av mineraler.

Det är ingen överdrift att påstå att vår industriella civilisation har hämtats upp från underjorden. Datorn jag skriver på, mobilen som ligger bredvid mig, lampan som lyser i rummet – praktiskt taget allt omkring mig har på ett eller annat sätt ett underjordiskt ursprung.

Men det är en glädjande utveckling att folk inte bara finner sig i att markerna de går på plötsligt förvandlas till potentiella gruvhål. Det är ingen överdrift att påstå att vår industriella civilisation har hämtats upp från underjorden. Datorn jag skriver på, mobilen som ligger bredvid mig, lampan som lyser i rummet – praktiskt taget allt omkring mig har på ett eller annat sätt ett underjordiskt ursprung. Det är Kinas gruvarbetare som går i första ledet för att lyfta denna väldiga nation upp på världsarenan och de dör i tusental när osäkra gruvor rasar. Så var det också i Sverige förr. Jakten på mineraler har i alla tider drivit kolonialism, imperialism och ekonomisk utsugning: förtryck har ofta en smak av metall. Idag pågår något som kanske blir en allra sista scanning av jordens yta före apokalypsen, när jakten på skifferolja intensifieras i västvärlden.

Men folk börjar protestera. På varje kontinent, och i Aspeboda.