Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Hägglund chattade med våra läsare

Socialminister Göran Hägglund chattade på tisdagen med våra läsare. Mest nöjd är han med att regeringen genom kömiljarden har lyckats förkorta väntetiderna i vården.

Annons

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund chattade med våra läsare mellan kl 17.30 och kl 18 på tisdagen. På grund av ett stort datorhaveri som drabbade en rad tidningar fick han nöja sig med att besvara de frågor som läsare lagt in tidigare under dagen och under gårdagen. Det innebar också att några frågor inte hanns med vilket vi beklagar.

Fråga: Hej Göran! Har du lyckats påverka regeringens politik tycker du? Eller är det moderaterna som dominerar helt?

Fredrik Almgren

Svar: Vi kristdemokrater kan konstatera att vi kan bocka av 93%, som klara eller påbörjade, av det som vi lovade att arbeta för inför förra valet. Det tycker jag visar att vi har ett betydande inflytande.

Fråga: I ditt tal om verklighetens folk blev jag rädd! Varför värnar Kristdemokraterna bara om de människor som följer medelsvensson-linjen? Din lista på Spotify har flera artister som inte faller inom ramen för verklighetens folk.

Jesper

Svar: Vi värnar alla människors rättigheter till skillnad från många andra. Jag gillar viss musik. Du kanske annan och det är helt ok.

Fråga: varför är ni så ivriga att sälja ut statens företag till rea¨-pris....Är ni MUTADE

Lennart Jakobsson

Svar: Vi har sålt Vin & Sprit för att vi tycker att det inte är en statlig kärnuppgift att tillverka sprit. Vi fick in mycket pengar som kunde användas till att amortera på statens skuld vilket gör Sverige mindre sårbart.

Fråga: Hej, kul att det ser bra ut inför valet. Törs du tippa hur många procent kd får?

Annica Bertilsson
Svar: Avstår från det men, som du säger, just nu känns det som om vi har vinden i ryggen.

Fråga: Apropå namnet Kristdemokraterna, hur starkt kopplat till er politik är den kristna tron? Måste man vara kristen och troende för att "passa" er politik?

Findus

Svar: Nix. Partiet är förstås öppet för alla som gillar vår politik.

Fråga: Vad menar du med verklighetens folk egentligen?

Snickarn

Svar: När jag talar om verklighetens folk menar jag "vanligt folk" som är de som berörs av tyckande, tänkande och beslutsfattande av bl a oss politiker.

Fråga: Vad är du mest nöjd med under dina år i regeringen? Vad har ni inte lyckats med?

Jessica

Svar: Förutom det faktum att jag känner mig stolt över hur vi hanterade den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet är jag bland annat nöjd med att vi genom kömiljarden har lyckats förkorta väntetiderna i vården snabbt och effektivt. Fortfarande väntar många, fler finns att göra men vi har gjort ngt definitivt viktigt och visat att långa väntetider inte är en naturlag.

Fråga: Tycker du att svenska trupper ska vara kvar i Afghanistan?

daniel

Svar: Självklart vore det bästa om situationen i Afgh. var sådan att vi bums kunde ta hem dem. Men jag vill att vi ska bidra til att mänskliga fri- och rättigheter blir verklighet över hela världen. Uppgiften är ännu inte slutförd...

Fråga: När skall nu sluta med det religiösa tramset och bli ett trovärdigt parti? Det är lite svårt att ta KD på allvar med er förankring i vidskepelse.

Skepet Nagelfar

Svar: Alla får tro och tycka vad de vill. Vi är ett politiskt parti, inte en kyrka. Alla som gillar vårt program är välkomna att rösta och/eller bli medlemmar. Du med!;-)

Fråga: Vilken ministerpost vill du helst ha efter valet? Vill du fortsätta som socialminister eller byta till något annat?

Kanske kd

Svar: Många av oss som är verksamma i politiken på den här nivån är intresserade av många olika områden. Nu är jag där jag är och fortsätter gärna, jag har mycket som jag längtar efter att få vara med och göra ytterligare.

Fråga: Hägglund ! Du har gjort ett bra jobb med vårdköerna! Sossarna misslyckades ju under alla år med att skapa tillgänglighet till vården. Dom bara ökade skatterna och förlängde köerna.
Vad vill Du nu göra för att minska köerna ytterligare ?

Trött på köer

Svar: Tack för vänliga ord. Fortfarande väntar allt för många på behandling/operation. Kömiljardsarbetet går vidare. Jag vill skärpa vårdgarantin. Och så är det dags att korta väntetiderna på akutmottagningarna. Max 4 timmar, tycker jag.

Fråga: Hej, tycker du att islam breder ut sig för mycket i Sverige?

Saab 87

Svar: I Sverige har vi religionsfrihet och så ska det förstås vara fortsatt.

Fråga: Bäste Göran, Med tanke på alla skandaler och häpnadsväckande felaktigheter i FN:s klimatpanel, IPPC:s arbete. Notera att det är denna politiskt (inte vetenskapligt) styrda organisation som hela klimatbluffen utgår ifrån. Är det inte på tiden att något av Riksdagens partier vågar tala ur skägget och säga det som många av oss vet, nämligen att det s k "klimathotet" är ett av mänsklighetens största bedrägerier? Varför ska vi slösa bort 100-tals miljarder på ett obevisat ICKE-problem? Saken är ju den att vi vet så lite om hur klimatet på jorden fungerar och denna bristfälliga kunskap kan väl rimligtvis inte få utgöra grunden för mycket kostsamma s k "klimatåtgärder" som inte kommer att ha några som helst effekter på jordens temperatur. (jordens klimatsystem har i årtusenden klarat sig alldeles utmärkt och varierat på ett naturligt sätt utan mänsklig påverkan...) Ställer du upp på att slösa bort 100-tals miljarder på något som är så osäkert och som vi faktiskt vet SÅ lite om?
Erik

Svar: Jag håller inte med dig. Tyvärr talar den samlade forskarvärlden med osedvanlig tydlighet om konsekvenserna av utsläppen av växthusgaser. Hotet måste tas på allvar.


Fråga: KD säger sig värna om människors lika värde. Vad säger du till alla de människor som nu blivit helt utan inkomst från sjukförsäkringen - de som tom AF säger de har ingen arbetsförmåga???
PEJ

Svar: Den som är för sjuk för att arbeta ska förstås inte arbeta. Men under alldeles för lång tid hade vi en ordning människor inte fick hjälp och stöd att komma tillbaka till arbete. Vi har ändrat på det och bland annat genomfört stora satsningar på att förstärka rehabiliteringsarbetet.

Fråga: Vad tänker KD göra för att minska invandringen.
Vi måste väl i första hand skapa arbetstillfällen samt
skapa en trygghet för de gamla i vårt land.
Vi borde väl hjälpa hemlösa, gatubarn m.fl istället
för att ha denna tillströmmning.
Varför inte ha en kvot som vissa andra länder har,
eller kanske frågan är för känslig för något parti
att ta ställning till.
s/b

Svar: Vi ska genom biståndspolitiken hjälpa människor där de finns. Men Sverige och andra länder har ett ansvar för att hjälpa människor som flyr undan krig och förföljelse. Jag tycker att vi måste bli bättre på att hjälpa människor in i det svenska samhället och där är arbete förstås nyckeln.

Mer läsning

Annons