Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Görans glada dagar

/
  • Socialminister Göran Hägglund har haft bråda dagar. Dels har han fixat så att landets pensionärer fått  hela70 kronor mer i plånboken per månad, dels har han pyttsat ut  2,7 miljarder för psykiatrin under tre år med början 2009. För lite och för sent.

Socialminister Göran Hägglund, kd, har haft fullt upp de senaste dagarna. Först presenterade han skattesänkningar för landets pensionärer. Sedan lovade han psykiatrivården 2,7 miljarder kronor på tre år med början 2009. Långt mindre än behoven i Anders Miltons psykiatriutredning, men Hägglund är glad och Milton ändå nöjd.

Annons

Pensionärernas skattesänkning medför att de flesta pensionärer får 70 kronor mer att röra sig med per månad. Det är inte förvånande att både PRO och SPF protesterar. De representerar majoriteten av landets 1,4 miljoner pensionärer. De som känner sig överkörda. Icke lyssnade till.

 Detta allt medan alliansregeringen slår sig för bröstet. De menar sig ha gjort gjort en jätteinsats för välfärden. Både för pensionärer och psykiatrin.

 Samtidigt vet vi att jobbavdragen, som snart når sitt tredje steg ger löntagarna tillsammans minst 1 500 kronor i skattesänkning och att de krävs minst 10 miljarder kronor för att få en någorlunda fungerande psykiatrivård. Orättvisorna ökar.

De goda tiderna i Sverige har gjort att de flesta hushåll fått det bättre De grupper som drabbas av alliansregeringens jobblinje är de som står utanför arbetsmarknaden: arbetslösa, sjuka, pensionärer. De svagaste har fått stå tillbaka.

Inte minst pensionärerna har drabbats av regeringens märkliga politiska filosofi. Pensionärer jobbar inte, därför ska de heller inte få sin del av den välfärd som de varit med om att bygga upp. Här ges inga kompensationer i form av sänkta skatter eller tillägg för andras jobbavdrag. Några koronor extra i månaden är vad en vanlig folkpensionär kan räkna hem. Allt medan alla priser ökar.

Det är alltså inte förvånande att landets pensionärsorganisationer reagerat och reagerat surt. I budgeten höjdes inte ens garantipensionen. Under de senaste tio åren har pensionerna inte hängt med i samhällets övriga ekonomiska utveckling. Både den förra och nuvarande regeringen har ansvar för detta

Vardagen för allt för många pensionärer är minst sagt knaper. De gäller att vända på slantarna. Det handlar om de pensionärer som bara har folkpension en halvbra ATP och den låga garantipensionen som uppgår till dryga 7 000 kronor, och så skatt på denna summa. Den som enbart har garantipension får ett bostadsbidrag som uppgår till omkring 90 procent av hyran, dock högst 4 500 kronor.

 

Den skattesänkning som Göran Hägglund och alliansregeringen nu presenterat kommer inte att ge täckning för de kostnadsökningar som drabbar pensionärer lika mycket som oss alla andra. Vad får man för 70 kronor i månaden?

 

Vi vet att hyror höjs och att bostadsbidragen för de äldre inte hängt med i detta. Kostnaderna för tandvård har stigit i höjden, tandvårdsrefomen som Hägglund lagt är tandlös, liksom kostnaderna läkarbesök. Många gamla har svårt att klara de ökade medicinkostnaderna. Det krävs en egenavgift på 1 800 kronor innan du får frikort. Lägg därtill höjda matkostnader, höjd TV-licens etc. De 70 kronorna är ett hån mot dem som strävat i ett helt liv.

Det är ingen liten grupp det handlar om. Den svagaste gruppen pensionärer beräknas uppgå till mer än 400 000 personer. Av dessa är 80 procent kvinnor. Kvinnor som varit med och bygga upp vårt samhälle.

Förutom att pensionerna för de sämst ställda pensionärerna måste skrivas upp finns en rad åtgärder som måste till för att våra äldre ska få en tryggare tillvaro. Det behövs ytterligare resurser till både vård och äldreomsorg. Köerna till starroperationer, höftledsoperationer och till utprovning av hörapparater är orimligt långa. Hemtjänsten går på knäna.

 

Pensionärerna måste få en tryggare tillvaro. Alliansregeringen är tydligen inte mäktig att leverera.

 

Räntehöjning. Riksbanken levererar vad den lovat, det villk säga ytterligare en räntehöjning. Detta trots att en nästan enig ekonomisk expertis menat att den gamkla räntan på 4,50 procent skulle ligga fast. Nu plussas räntan på med ytterligare 0,25 procent. Något som i sig kan vara inflationsdrivande. Det är inflatonen som är boven i dramat. Riksbanken har kalla fötter.

Agera. En femtedel av landets ensamstående mammor lever under fattigdomsgränsen. Föreningen Sveriges makalösa föräldrar kräver utökad barnomsorg och skatteavdrag för ensamstående. 2006 bodde 334 000 barn med ensamstående mammor och 71 000 barn med ensamstående pappor. Sysselsättningsgraden är 60 procent. Dags att agera Göran Hägglund!

Mer läsning

Annons