Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göransson Arena ansöker om att arrangera Eurovision 2016

/

Göransson Arena tänker ansöka om att hålla i finalen av Eurovision Song Contest nästa år.
– Vi har visat att vi kan göra stora arrangemang, säger Fredrik Granting.

Annons

Förutom de tre självklara kandidaterna till att arrangera Eurovision nästa år – Stockholm, Göteborg och Malmö – har också Linköping uttryckt intresse för att hålla i finalen. Men nu tänker också Sandviken, tillsammans med Gävle kommun, ge sig in i fajten.

– Initiativet kommer egentligen från högsta politiska instans från båda kommunerna. Vi har fått i uppdrag att ta reda på förutsättningarna för att arrangera Eurovision i arenan, säger Göransson Arenas vd Fredrik Granting som berättar att en ansökan ska vara klar i slutet av nästa vecka.

Enligt Granting kommer Gävle/Sandviken att presentera ett bud som skiljer sig från andra. Han säger att de hittat en idé som de kommer att utveckla och presentera.

– Jag tror att vi har förutsättningarna. Vissa delar som storstäderna kanske har kan vi inte erbjuda, men däremot har vi en idé kring aktiviteter och en annan bild av vilket avtryck detta kan ge, säger han.

Har Sandviken kapacitet att ta emot Eurovision?

– Inte Sandviken, men i Gävle och Sandviken med de aktiviteter vi tänker oss kring boende. Det kommer att presenteras i ansökan nästa vecka.

I ansökan om att få blir värdstad för Eurovision står just samarbetet över kommungränserna i centrum. Som styrkor i ansökan anger Fredrik Granting att de två kommunerna tillsammans kan erbjuda ett engagemang och en kraft som skiljer sig från övriga.

– Att flytta ett så stort evenemang från de största städerna skulle vara ett nytt grepp. Vi har ju visat gång på gång i bägge städerna att vi kan göra stora arrangemang. Just samarbetet är viktigt.

Vad skulle det betyda att få arrangera Eurovision?

– En otrolig massa för Gävle och Sandviken som destinationer och för alla företag och lokala aktörer. Det strålkastarljuset man får för en stund skulle göra avtryck i hela Europa.

Innan sista augusti vill SVT att det ska vara klart vilken arena det blir.

LÄS MER:

Här kan ni anordna Eurovision, SVT

Friends och Tele2 ute ur ESC-leken

Annons