Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gossas: "Det kan bli ännu värre"

Svarta torsdagen i Sandviken inleddes med en TT-flash två minuter över nio på förmiddagen. Chockbeskedet: Sandvik AB varslar 900 anställda om uppsägning.

– Hur det ser ut om en månad tänker jag inte spekulera i, sade SMT:s vd Peter Gossas några timmar senare och antydde att det kan bli ännu värre likväl som det kan bli en snabb tillnyktring.

Den globala finanskrisen slår nu med full kraft mot Sandviken och övriga regionen. Beslutet från i somras om att 600–700 jobb ska bort den mjuka vägen via naturliga avgångar och utbildningar har visat sig otillräcklig.

Affärsområdet Sandvik Materials Technology, SMT, har enligt företagsledningen i dag en global överkapacitet som motsvarar 1 500 personer varav 900 alltså finns på verkstadsgolv och kontor i Sandviken.

Det innebär att Sandvik nu planerar att genomföra den största nedskärningen någonsin på huvudorten i företagets 100-åriga historia.

På en presskonferens på torsdagseftermiddagen sade Peter Gossas att orderingången droppat med cirka 15 procent under den senaste tiden och att det nu tvingar fram en motsvarande minskning av produktionskapaciteten.

– Det absoluta sämsta vi kan göra i den här situationen är att inte agera alls, menade SMT-chefen.

Så skakig som världsekonomin är i dag valde Peter Gossas att inte tro någonting om framtiden, utan att i stället lämna alla vägar öppna för vad som kan hända under de närmaste månaderna.

– Vi aktar oss för att spekulera. Nu måste vi vara preparerade både för att det kan bli en snabb tillnyktring och för att det kan bli en ännu värre situation. Det sämsta vi kan göra är att bestämma oss för en bild och bara köra efter den.

Hur minskningen med 900 anställda i Sandviken varav cirka 600 metallarbetare och 300 tjänstemän ska gå till, ville inte Peter Gossas svara på. Intelligenta lösningar ska diskuteras och förhandlas i andra sammanhang än på en presskonferens, var beskedet.

På Arbetarbladets fråga om det nu kan bli aktuellt att avtalspensionera ut äldre anställda för att rädda kvar yngre gav han dock ett nekande svar.

– Det är sällan positivt för en organisation att tappa bort en hel åldersgrupp.

Efter presskonferensen sade Peter Gossas att företaget gärna diskuterar ett gemensamt åtgärdspaket tillsammans med kommun, stat och regionala myndigheter.

– Dialog är alltid bra. Sandvik är känd som en ansvarsfull arbetsgivare och det ska vi fortsätta vara.

Gossas: ”Det kan bli ännu värre”