Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om giftiga svampar

/

Det är inte bara goda matsvampar som just nu frodas i de svenska skogarna – de giftiga svamparna är också fler än vanligt. Och för svampplockare gäller det att kunna skilja de smakliga från de potentiellt dödsbringande.

Annons

– Många tror att giftiga svampar smakar illa och att man märker om svampen man äter är farlig. Så är det inte generellt, säger svampexperten Pelle Holmberg.

De tre giftigaste svamparna som växer i Sverige är lömsk flugsvamp, vit flugsvamp och toppig giftspindelskivling. För att undvika dem bör man inte plocka vita svampar med skivor eller ”blad” som hänger under hatten, säger Pelle Holmberg.

Den toppiga giftspindelskivlingen anses vara den allra farligaste svampen, eftersom det kan gå flera dagar innan den som har blivit förgiftad märker några symtom. Och då är det ofta för sent. Giftet drabbar njurarna, som vid det laget redan kan vara förstörda.

Om man äter en flugsvamp drabbas man däremot av illamående redan efter sex–åtta timmar och kan då söka sjukhusvård.
– Men om man misstänker att man har ätit något giftigt bör man inte vänta på symtomen. Ta kontakt med sjukhuset direkt, råder Pelle Holmberg.

Mer läsning

Annons