Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grabbar när svenska folket får välja

Det händer att jag går in i en skivaffär. Tyvärr blir det allt mer sällan och med betydligt längre mellanrum än för så där åtta år sedan.

Men då, när det händer så kommer jag ofta på mig själv med att stå och bläddra bland skivor jag redan har eller bland artister jag redan känner utan och innan.

Min ovilja till förändring har dessvärre också lett till att jag värjer mig mot nya band och artister. Du måste i princip tvångsspela något för att jag ska bli intresserad. Det senaste exemplet är Glasvegas som jag fortfarande kämpar emot, trots att jag faktiskt kan tycka att ”Geraldine” är riktigt bra. Jag orkar helt enkelt inte med några nya bekantskaper när hajpen ändå bara kommer att hålla för ett album.

Det är liksom svårt att bryta gamla mönster.

När svenska folket får hålla i taktpinnen blir det också svårt med förändring. Det är som att alla skulle fortsätta att köra gamla E 4 till Uppsala och Stockholm. Trots att motorvägen är både snabbare, säkrare och bättre.

Det är som om hjulspåren är djupare där vi, det svenska folket drar fram.

Rockbjörnen, Aftonbladets musikpris delas ut i flera kategorier och det är just svenska folket som bestämmer. Och när svenska folket bestämmer är det grabbar som gäller.

Kategorin Årets svenska kvinnliga artist är den enda som helt domineras av kvinnor. Surprice. I tunga kategorier som Årets svenska album och Årets svenska låt saknas tjejerna helt. Istället hittar man Kent, Ola, Sugarplum Fairy, In flames, Markus Krunegård och Håkan Hellström i nomineringslistan.

Till P3 Guld har en jury tagit fram finalisterna till varje kategori. Ny för i år är kategorin Årets artist och den daterade uppdelningen i bästa manliga och bästa kvinnliga artist har alltså slopats, något jag efterfrågat i en tidigare krönika angående Grammis-galan.

I den nya kategorin slåss Anna Ternheim, Veronica Maggio och Hello Saferide mot Markus Krunegård och Håkan Hellström. Rättvist tycker jag och lägger min röst på Hello Saferide.

Män och kvinnor är inte representerade i alla P3 Gulds kategorier. I Årets grupp och Årets dance till exempel, där är övervägande delen män. Och det är ju inte kvotering det handlar om heller. Det handlar om att tjejer ska få synas på samma sätt som killar. Att småtjejer och småkillar ska se att det finns kvinnor med gitarrer och bakom trumset, på samma sätt som det finns män.

Vi har kommit en bit på väg. Det bevisar inte minst P3 Guld.

Men tjejerna saknas när vi får rösta. Kanske beror det på vilka som röstar. Kanske på vilka artister som syns i den aktuella kvällstidningen. Kanske dröjer sig våra gamla värderingar kvar längre när det gäller musik och smak.

Det är liksom svårt att bryta gamla mönster.