Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabbar som gillar graffiti

/

Simon Larsson, Joel Karismaa Wall och Andreas Persson alla 17 år från Gävle.

Deras stora intresse är graffiti och dem är alla överens om att konsten borde uppmärksammas mer. Dem tycker att det borde tas mer på allvar.

Själv har dem hållit på ett tag och det börjar bli en stor del av deras vardagliga liv.

Annons

Deras intresse för graffiti väcktes någon gång under 6:an och 7:an. Dem började kolla in äldre målare och fick på så vis inspiration av dem. Dem började kolla runt på nätet och satte igång med egna skisser.
Under sommaren 2008 sattes ett lagligt plank upp utanför länsmuseet i Gävle där pojkarna målade flitigt bland många andra målare. Men när planket togs bort efter sommaren fick grabbarna åka vidare till Sandviken för att måla på lagliga planket där, vilket var det enda närliggande planket under hösten och vintern.
Men sommaren därpå byggde dem ett eget plank hemma på gården vilket gjorde det lättare då dem fick ha planket för sig själv och avståndet blev betydligt kortare.
Nu förtiden målar Simon och Joel för det mesta i Sandviken och under sommaren har dem målat väldigt mycket i Gävle på lagliga planket vid länsmuseet. Det har blivit en väldigt populär hobby bland ungdomar och det var stor aktivitet vid planket i somras.
Pojkarna har tidigare varit i kontakt med kommunen för att få ett lagligt plank i Gävle då avståndet till Sandviken kan kännas för långt.
-Det är många som målar i Gävle allt från yngre till äldre. Därför behövs det ett lagligt plank för att motarbeta all olaglig målning, säger Simon.
Under åren då de målat har dem träffat mycket nytt folk och knutit många nya kontakter.
I början drog man ihop ett gäng och bildade ett ”crew” där man målade ihop.
Simon och Joel målar fortfarande mycket tillsammans, dem brukar vara ett härligt gäng med grabbar som drar ut och målar.
-Vi målar så ofta vi kan. När det finns tid och pengar, säger Joel.
Det är ganska dyrt att hålla igång med graffiti, det tar både tid och pengar. Men Simon och Joel försöker hålla igång och utvecklas. Dem skissar under alla lediga timmar och kommer med nya idéer för varje gång.
-graffiti är något vi brinner för, säger killarna.
För det mesta köper dem burkar på Redrum, en butik i centrala Gävle men även via internet ibland. En burk kostar ungefär 45 kronor, priset beror på märke och storlek.
Graffiti är en stor del i pojkarnas liv och dem hoppas båda två kunna fortsätta med det i framtiden.
-efter skolan vill jag gå konstskola, skaffa jobb och måla på sidan om, säger Joel.
Det är en dröm som funnits länge.
-jag vill skaffa jobb som elektriker så fort jag slutat skolan, men jag vill fortsätta måla som en hobby, säger Simon.
Grabbarna ser en ljus framtid och hoppas att graffiti ska börja uppskattas av fler. Dom hoppas även att synen på graffiti ska bli bättre, att folk ska börja ta det som en konst och inte bara klotter. Graffiti är en konst för sig och borde uppmärksammas mer, det håller dem alla med om.

Mer läsning

Annons