Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabbarna som ska lägga 40000 gatstenar

/
  • 200 KILO KVADRATEN. En kvadratmeter gatsten väger drygt 200 kilo, och den nya övergången mellan Drottninggatan och Centralplan kräver 40 000 gatstenar. Stenar som jobbarkompisarna Åke Lång, Gävle, Anders Elfving, Hille, Ingemar Forsbäck, Ockelbo och Daniel Frank, Gävle ersätter den tidigare plattbeläggningen med.  Foto: Håkan Selén

Konstrasten mellan ljudet av metall mot gatsten, när Daniel slår stenen på plats och hans naglar, är iögonfallande. Ty ”markaren” Daniel Franks naglar är lila. Inte på grund av minusgraderna, utan en fest Daniel var på i lördags.

Annons

– Det gick inte bort med bensin, säger Daniel, varpå hela arbetslaget anläggningsarbetare – som gillar Daniel både med och utan nagellack – brister ut i skratt.

Innan februari är slut ska de fyra kollegorna ha lagt de 40 000 gatstenarna som projektet kräver.

– Om vädret tillåter, ja, tillägger Anders Elfving, som driver ett maskinföretag i Hille och säljer sina tjänster till huvudentreprenören NCC.

– I början på mars ska vi alla fall vara klara, säger Åke Lång, som jobbat med markarbeten i 44 år. Det största projektet han varit delaktig i är när stadsdelen Sätra byggdes, men han var även med då gamla Öster blev nya Öster.

Nu ersätter han och polarna Drottninggatans plattor i övergången mot Centralplan med gatsten. Därtill får området, liksom Centralplan, markvärme.

Med flinka händer läggs de kvadratiska gatstenarna ut, decimeter för decimeter, i ömsom snedställda rader, ömsom raka. Medan de betongfodrade håligheterna för elkablar, eller förankringsställ för cykelställ, kantas med kluvna.

Alla som passerar NCC:s inhägnad slänger in ett öga på vad som händer i det vita skyddstältet.

– Tänker du nån gång på att ni bidrar till stans skönhet? frågar jag Åke.

– Du, säger han, när konstnärerna som svarar för utsmyckningarna kommer, säger de aldrig ett ord till oss, men Åke håller med om att det kommer att bli vackert, här på Drottninggatan.

– Daniel, jag och en som heter Janne la gatsten på hela Centralplan, fortsätter Åke och berättar att underlaget där är betong, för biltrafikens skull. Underlaget på ”Drottningens gågata” är jord och sand.

Att lägga gatsten är också ett tungt jobb. Arbetet utförs liggande på knä och varje sten lyfts och läggs ut för hand.

– Man måste ha talang för det här jobbet, säger Åke, annars går det inte.

Förutom att de fyra delar denna talang, delar de hängivenheten till utomhusarbete.

Fast Ingemar Forsbäck från Ockelbo delar sitt tycke för anläggningsjobbet med engagemanget i ett annat yrke med anor; köttdjuruppfödarens.

– I slutet på februari kalvar korna, säger Ingemar, som dagtid får hjälp med gården och kalvningen av sin far, familjegårdens tidigare ägare.

Väntans tider är det även för Anders, Daniel och Åke, ty snart kungörs vem som tagit hem markjobbet i kommunens ombyggnad av Stortorget.

– Det vore ett toppenjobb.

Mer läsning

Annons